Jeff Beck – “Blow by Blow”

Ožujak – 1975.

Jeff Beck izdaje prvi solo album, “Blow by Blow”.

Neki ga broje kao drugi, ali ovo je prvi album na kojem je potpisan samo Beck. Korijeni ovog albuma, koji će odnijeti Jeff Becka u fuzijske vode možemo naći u power triju, Beck, Bogert & Appice. Naime, trio je bio stvarno moćan, što se pogotovo vidjelo na pozornici. Rasturali su, doslovno!

Studijski album je bio nešto slabiji, jer bilo je teško, preteško, nemoguće prenijeti energiju koja je bujala pod ovim triom.

U improvizacijama na koncertima su povremeno odlazili u jazzy vode i to se očito svidjelo Becku. Po raspadu tria, Beck se okreće sebi, s pogledom na fuziju. Nagovara diskografsku kuću da uzmu George Martina za producenta i ulazi sa njime  u studio.

Mogu samo zamisliti koja je atmosfera bila u njemu, jer George je bio “bolesno pedantan“, a s druge strane, Beck je bio poznat po svojoj “manijakalnoj pedantnosti” u studiju.

Spoj – bolje ne spominjati!


Jeff Beck – “Cause We’ve Ended As Lovers”

Materijal za album je došao s različitih strana. Dvije je kompozicije ustupio Steve Wonder, “Cause We’ve Ended As Lovers” i “Thelonius“. Interesantno ja da potonju, “Thelonius“, Wonder nije uvrstio ni na jednom svom albumu!

Drugu je kompoziciju, “Cause We’ve Ended As Lovers“, Jeff posvetio Roy Buchananu. (Kompozicija biva proglašena za največi instrunetal ikada!)

Povijest suradnje Wondera i Becka seže u prošlost, kad su se slučajno našli studio do studija, gdje su snimali. Jeff kakav jest, znatiželjan i nikad omeđen okvirima, nudi suradnju Wonderu na albumu kojeg je upravo snimao. Wonder prihvaća i Jeff u trenu izlazi s riffom koji će kasnije postati veliki Wonderov hit “Superstition“. Kompozicija izlazi na albumu „Talking Book“, s njome Wonder obara svijet.


Jeff Beck – “Air Blower”

Jeff tek naknadno izdaje istu, na albumu „Beck, Bogert & Appice“.

She’s A Woman” je obrada The Beatlesa, dok su ostale autorske, Jeff Becka i Max Middletona.

Album izlazi tog Ožujka 1975. godine i penje se na #4. mjesto američkog Billboarda. Time postaje najbolje plasirani album ovog umjetnika.

I za kraj jedna bizarna, ali veoma indikativna zanimljivost. Nekoliko mjeseci nakon što je album izašao, ponavljam, nekoliko mjeseci, u sred noći Beck zove Martina i kaže mu da ima ideju za drugačiji solo u nekoj od kompozicija!!??
Martin u svom stilu, mrtav hladan odgovara:”I’m sorry, Jeff, but the record is in the shops!

Samo je jedan Jeff Beckistinska legenda!!


Jeff Beck – “Blow by Blow” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci