Mike Harrison
1945. – 2018.

Ožujak – 2018.

Preminuo je Mike Harrison.

Osim kratke crtice na BBC-u, rijetko tko je donio ovu vijest. Znam da se vremena mijenjaju, generacije smjenjuju jedna drugu, ali ipak … , bar u nekom vidu poštovanja spram veličina prošlosti bi se trebalo osvrnuti na trenutak i tim osobama odati posljednje priznanje.

Mike Harrison je bio jedan od osnivača i pjevač grupe Spooky Tooth. Iako je sudjelovao u nebrojeno projekata i izdavao solo albume, njegova uloga u Spooky Tooth će biti ta koja će ga smjestiti na povišenu policu velikih rockera prošlog stoljeća.

Iako je Spooky Tooth danas relativno nepoznata grupa, o njoj se ne piše, ne govori, ali se zato albumi koje su izdali i te kako slušaju., Dakako, govorim o ljubiteljima muzike, ne samo prošlog stoljeća, već muzike uopće. O ovoj će grupi na ovom portalu biti više riječi, jer je to zaslužila, kako svojim radom tako i podcijenjenim statusom kojeg je uživala.

Prvi bend kojeg je Mike oformio zvao se V.I.P.. Interesantno u toj priči jest činjenica da je u bendu klavijature svirao mladi Keith Emerson. Nakon serije neuspješnih singlica grupu napušta Keith Emerson i oformljava grupu Nice, a Mike i ostatak grupe mijenjaju ime u Art. Pod tim imenom izdaju album “Supernatural Fairy Tales”. Bez nekog uspjeha plove do trenutka kad u grupu ulazi Gary Wright i pri tom ponovo mijenjaju ime, u Spooky Tooth.

U tim trenucima počinje u biti karijera Mike Harrisona. S matičnom grupom snima četiri albuma, uključujući i “The Last Puff” koji izlazi pod imenom Spooky Tooth Featuring Mike Harrison.

U sedamdesetima je pored karijere u grupi izdavao i solo albume, “Mike Harrison” i “Smokestack Lightning”. Nakon sedamdesetih odlazi i vraća se u matičnu grupu, s njome izdaje albume u nekim cikličkim razdobljima, da bi posljednji projekt vezan za Spooky Tooth imao 1999. godine kad izlazi album “Cross Purpose”

Posljednji ulazak u studio i izlazak albuma bio je 2006. godine, kad izdaje solo album “Late Starter”. Do posljednjeg dana je bio na sceni, pa čak u jednom trenutku s bivšim pajdašima iz Spooky Tooth, u 2007. godini.

Za njega važi ona, jednom rocker, uvijek rocker!

R.I.P.!

Povezani članci