Jethro Tull – “The String Quartets”

Ožujak – 2017.

Nema tome nešto puno vremena kad je Ian Anderson pred nosom Metallice (koja je btw oličenje žanra i njegov najjači i najkomercijalniji predstavnik), dobio Grammy Award u Heavy Metal kategoriji. Ruku na srce, jest da je odluka žirija bila malo čudna, jer Jethro Tull i sam Ian Anderson nikada nisu naginjali Heavy Metalu, već samo njegovim elementima obogatili svoj izričaj. No, što je bilo, bilo je, Grammy Award za teškometalnu grmljavinu se našao u rukama Ian Andersona.
I to je povijest!

Tih se dana 2017. godine ispisivala jedna drugačija, još bizarnija povijest, kad je Ian Anderson i opus matične grupe u pitanju.

“Jethro Tull: The String Quartets” je album na kojem The Carducci Quarter zajedno s Andersonom izvodi obrade kompozicija Jethro Tulla, pre-aranžirane za žičani orkestar. Pored (opravdanih?) kritika da je Anderson još jednom zagrebao po dnu kace kako bi utržio koju škudu na račun stare slave, album je po izlasku naišao na veoma dobar prijem publike. U stvari toliko dobar, da ga je u Americi doveo na prvo mjesto Billboarda za klasičnu muziku! Da, dobro ste pročitali, muzika grupe Jethro Tull je na prvom mjestu klasične top liste!

Teško da je ekipa lucidnih kreatora prije pola stoljeća mogla i u snu zamisliti da će njihova muzika jednog dana krasiti klasične top liste i biti kao takva primljena na svim razinama i segmentima društva.

Ali ovo dokazuje nešto drugo. Kako sam Anderson kaže, klasične kompozicije su stare 200, 300 godina i kao takve su ostale svježe i povlačne za auditorij, jer imaju u sebi nešto što ih čini dugovječnima. Takva je očito i muzika grupe Jethro Tull, što joj na dugu stazu osigurava pristojan penzionerski život i zaštitu od (brzog) zaborava.


Evo liste kompozicija koje su se našle na albumu, a vi pokušajte prepoznati svoje favorite!

“Jethro Tull: The String Quartets”

Anderon

In The Past (Living In The Past)
Sossity Waiting (Sossity: You’re A Woman / Reasons For Waiting)
Bungle (Bungle In The Jungle)
We Used To Bach (We Used to Know / Bach Prelude C Major)
Farm, The Fourway (Farm on the Freeway)
Songs and Horses (Songs From The Wood / Heavy Horses)
Only The Giving (Wond’ring Around)
Loco (Locomotive Breath)
Pass The Bottle (A Christmas Song)
Velvet Gold (Velvet Green)
Ring Out These Bells (Ring Out, Solstice Bells)
Aquafugue (Aqualung)


“Jethro Tull: The String Quartets” – Loco (Locomotive Breath)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci