Love – “Love”

Ožujak – 1966.

Američka grupa Love izdaje prvi, istoimeni album. Ime ove grupe danas skoro nikom ništa ne znači, no za ljubitelje muzike uopće, je i te kako značajno.

Grupa Love je bila jedna od prvih koja je potpisala ugovor s kućom Elektra, pod čijim patronatom i izdaje prvijenac. (na nagovor Jim Morrisona!)

Album izlazi i pobuđuje pažnju, ali ne i komercijalni uspjeh.

Pored briljantnih kompozicija, ovaj album krasi jedna neoboriva, iako nepriznata činjenica. Naime, gitarska solaža iz uvodne teme „My Little Red Book“ je poslužila kao „direktna inspiracijaSyd Barrettu prilikom komponiranja i izvođenja najmarkantnije kompozicije s prvog albuma Pink Floyda. Govorim dakako o kompoziciji „Interstellar Overdrive“.


Love – “My Little Red Book” 

I ostale pjesme s prvijenca grupe Love, su bile korištene u nebrojeno prilika, kako u obradama tako i kao pozadinska muzika za mnogobrojne serije i filmove.

Kad govorim o grupi Love, još jedna informacija, ne toliko vezana za prvi album, koliko za grupu i njen opus. Danas se o grupi Love u muzičkim krugovima uvriježila (opravdana) ocjena, da je Love i pored skromnog uspjeha na top listama, jedna od najfinijih i najvažnijih američkih grupa epohe.

I u još jednom je kritika jednoglasna, njihov treći album „Forever Changes“, je proglašen remek djelom moderne muzičke umjetnosti!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci