Metallica – “Master of Puppets”

Ožujak – 1986.

Metallica izdaje treći studijski album “Master of Puppets”.

Album je prvi izdan na velikoj tiketi (Elektra Records), te time uvodi sastav u gornji razred show businessa. Ujedno, biva i posljednji na kojem učestvuje basista Cliff Burton, koji gine u autobusnoj nesreći, za vrijeme promocionalne turneje.

Album se penje na #29 mjesto Billboarda, i postaje prvi thrash metal album koji dobiva platinasti certifikat. (do 2003. godine postaje 6 × platinast, za prodanih 6 milijuna kopija u USA.)

Inače, “Master of Puppets” je po samom izlasku pobrao lovorike kako među kritikom, tako i među publikom, koja je u velikom broju počela slijediti grupu. Tomu su dakako obilato pomogli mediji, koji su prihvatili Metallicu kao “običan” rock sastav, iako je svirao trash metal.

I dakako, sam album je postao uzor novim grupama, tako da se može slobodno reći da je “Master of Puppets” prijelomni album kad govorimo o Heavy Metalu osamdesetih.

Kako ništa nije ostavljeno slučaju, tako je i omot majstorsko djelo.


Metallica – “Master Of Puppets”

I još jedan marketinški trik je pomogao. Grupa nije, kako je bilo uobičajeno, izdala singlicu ili video s albuma, kako bi ga promovirala. Umjesto toga, krenuli su na petomjesečnu turneju po američkim dvoranama, otvaravši koncerte Ozzy Osbournea.

Nažalost, kako sam spomenuo, za vrijeme Europskog djela turneje, basista Burton pogiba, te se grupa vraća kući i počinju audicije za novog člana.

No, lavina se pokrenula i više je ništa nije moglo zastaviti. “Master of Puppets” je otrgnuo Metallicu od undergrounda i postavio ih na vrh metalne planine.

I do današnjih dana, ovaj album predstavlja referencu prema kojoj se ravnaju svi koji u heavy metalu nešto znače.


Metallica – “Master Of Puppets”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci