Gary Brooker
1945. – 2022.

Preminuo je Gary Brooker!

Danas se mnogi pitaju tko je bio taj čovjek, a ne znaju da su tijekom svog života bar jednom uživali u njegovoj muzici, a pogotovo vječnom hitu koji je lansirao njegov matični bend u nebesa. Dakako, radi se o grupi Procol Harum i suosnivaču i lideru, Gary Brookeru.

Gary Brooker je počeo, kao i svi u to vrijeme, kao golobradi klinac. S Robin Trowerom, 1962. godine osniva grupu The Paramounts. Grupa je postala veoma tražena na ondašnjoj britanskoj R/B sceni, toliko da su joj davali status daleko poznatijih suvremenika (Beatles, The Spencer Davis Group, The Animals, The Rolling Stones, ..). No, kreativni duo nije bio zadovoljan, te kreće dalje u muzičku avanturu, te osnivaju Procol Harum.

Iako bez formalnog klasičnog obrazovanja, Gary je u glavi vrtio mnoštvo klasičnih melodija i dakako, izvlačio iz njih neke svoje. Kako nisu imali svoje instrumente, posudili su orgulje (Robin je imao svoju gitaru!), te snimili pjesmu „A Whiter Shade of Pale“. Pjesma po samom izlasku postaje instant hit, porobljava sve moguće top liste diljem svijeta, i postaje neizostavni „komad“ na svim žurkama i disko klubovima tog doba.

Pjesma je dakako povukla prvi album, koji je grupu etablirao u prvi razred otočkog rocka. Kao i u nebrojeno slučajeva prije, prokletstvo drugog albuma se nadvilo nad grupom po ulasku u studio za njegovo snimanje. No, „Shine On Brightly“ ne samo da je osigurao uzlaznu putanju grupe već je prebacio fokus s popa na progresivnu muziku. U stvari, „Shine On Brightly“ predstavlja jedan od prvih progresivnih albuma u povijesti muzike.

I lavina se počela kotrljati. Zahvaljujući lirici Keith Reeda, koja je redom graničila, a i bila umjetničko djelo, priča sama za sebe, i umijeću pisanja kratkih muzičkih vinjeta, poglavito od strane Gary Brookera, Procol Harum nalazi svoje mjesto ne samo na top listama već i u stalnim kolekcijama albuma. Jer, albumi su im redom bili briljantni, neki manje, neki više, ali postojao je visoki prag ispod kojeg nikad nisu išli. Pa i posljednje ostvarenje, kad nitko to nije očekivao, album „Novum“ donosi Procol Harum u sjajnom izdanju.

Šezdesete su nam donijele filozofiju koja danas polako izmire, sa svojim akterima, jednom rocker, zauvijek rocker. Rock se ne uči, ne sluša, ne konzumira, rock se živi!
Gary Brooker je najbolji primjer za to!

R.I.P.!

Povezani članci