Órla Fallon – “Abide With Me”

Celtic Hymns And Songs Of Faith

Doista nema sumnje da je određena vrsta pastoralne fantazije o predindustrijskom svijetu uvelike pridonijela privlačnosti i komercijalnom uspjehu keltske glazbe kako se plasira široj javnosti.

No, čista keltska glazba jednostavno nije dovoljna. Obično nudi blagu i lijepu pozadinsku atmosferu, a u nekim situacijama žudi za intenzivnijim i nadahnjujućim zvukom.

Kombinirajući višeslojne, strogo kontrolirane aranžmane, ovaj jedinstveni zvuk, sasvim nov u keltskoj glazbi, a opet vrlo vjeran duhu tradicije, potpuno je promijenio javnu percepciju irske glazbe i naveo mnoge glazbenike da istražuju galsku ostavštinu s većom sviješću o njezinim osebujnim osobinama i kreativnim mogućnostima.

Treba, međutim, napomenuti da kako se ova glazba sve više doživljava kroz gradske koncertne dvorane i kroz snimke, ona sve manje ima veze sa životom keltskih zajednica, a time i s keltskom kulturom. Ipak, i unatoč takvom razvoju, preporod je još uvijek vrlo živ, a za njim sve više sredstava postaje dostupno onima koji bi željeli otkriti i razumjeti bogatu tradiciju keltske glazbe u svim njezinim raznolikim manifestacijama. Gdje se povlači crta ovisit će uvelike o individualnim ukusima i percepcijama.


Órla Fallon – “Be Thou My Vision / Éiníní”

Keltska tradicija iz književnih i narodnih izvora jasno daje do znanja ideju kako je glazba moćan medij koji bi, pod pravim okolnostima, mogao omogućiti pristup onostranom ili donijeti vrstu unutarnje transformacije koja je povezana s takvim posjetama.

Zvučno uronjen u božansku ženstvenu auru svetog misterija, ‘Abide With Me’ je zanosno očaravajući album, koji ima dovoljno elemenata da vas dotakne i odzvanja u vama, čak i ako niste posebno religiozno osjetljivi.

Suvremen u svojim aranžmanima i širokom spektru stilova koji obuhvaćaju raniji rad Órle Fallon i iz njega izrastaju, s njenim kristalno jasnim glasom koji spaja klasične i folk korijene, te instrumentalnim zvučnim pejzažima, ovaj novi album s zvukom koji donekle oblikuje budućnost glazbe, duhovno je putovanje s jedinstvenim spojem kultura i utjecaja.


Órla Fallon – “Mo Ghrá Thú a Thiarna”

Tekstovi na engleskom, galskom i latinskom jeziku sa zadivljujućim vokalom nose melodije, dok su tradicionalni keltski instrumenti korišteni kako bi proizveli bujnu i suvremenu zvučnu scenografiju koja dodatno ilustrira teme albuma i čini riječi osobnim, podižući tako glazbu iznad supstancije.

Povijesno, filozofski, duhovno i svjetovno, ‘Abide With Me’ istražuje klasične priče o ljubavi, duhovnosti i životu općenito. U tom procesu, ona stvara svježe interpretacije tradicionalnih keltskih narodnih pjesama, ali i sakralnih, spajajući svoj nepogrešivi vokalni stil i žice harfe s prepoznatljivim keltskim okusom.


Órla Fallon – “Pie Jesu”

Dramatično stvaranje pjesama koje zvuče kao da postoje još od početka vremena nosi u našim srcima i umovima intenzivnu dramu, emocionalnu živost i mistična značenja pjesama, kako za one koji uživaju u pobožnom materijalu iz prošlosti, tako i za one koji preferiraju stilizirane obrade tradicionalnijih pjesama, pomirujući svojevrstan sudar svjetova.

Konačno, duhovno hodočašće koje svi pohodimo je ono od rođenja preko života do smrti. Ali keltska kultura također ima dugu i slavnu tradiciju svetih putovanja do mjesta gdje se susreću dva svijeta. Ta se uzajamnost zgodno ogleda u glazbi i tekstovima na ovom gracioznom i dirljivom albumu. Poziva nas da poslušamo glazbeni dnevnik koji izražava mnoge pobožne aspekte njezina hodočašća.

Teme i melodije su slatke kao i osjećaji. Órla Fallon prenosi sve užitke i misterije svetog putovanja na kojem se mora nositi s iskušenjima vremena, providnošću, molitvom i njegujućim duhom koji nas održava na uvijek krivudavom putu.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci