Humble Pie – “Joint Effort”

Veljača – 2019.

Da za neke stvari nikad nije kasno, zorno iz dana u dan dokazuje muzička industrija. Pa čak i protok vremena, mijenjanje ukusa i naposljetku, evolucija muzike, ma kakva bila, ne smeta nostalgiji i dahu prošlosti da svako malo uskrsne i na svjetlo dana donese nešto novo, interesantno.

Tako je i u slučaju grupe Humble Pie. Bila je to svojevrsna anti super grupa, sastavljena od Steve Marriotta, Petera Framptona, Dave Clempsona (ne zajedno!), .. . Status kojeg su uživali na Otoku bio bi danas neshvatljiv, pogotovo što je grupa na globalnom nivou pala u zaborav. Pa i Amerika svojevremeno nije ostala imunua na na njih, ali to je neka druga priča.

Kako je grupa sedamdesetih harala pozornicama, imali su mogućnost, ono što je rijetkima u to vrijeme pošlo za rukom, osnovati svoj studio.

U biti Steve Marriott je bio ta pokretačka snaga i naposljetku bend se poistovjetio s njime. U trenutku kad Marriott ipak nije postao član the Rolling Stonesa (bio je potencijalna zamjena Mick Tayloru koji je napustio band!), ulazi u studio. Zove basistu Greg Ridleyja, bubnjara Jerry Shirleya, drugog gitaristu Dave Clempsona te snimaju sirov materijal za sljedeći album koji je trebao izaći pod imenom grupe Humble Pie.


Humble Pie – “Think”

Te sirove snimke su došle do njihove matične diskografske kuće, A&M Records, koja bez oklijevanja album odbija izdati i smješta ga na police gdje će pola stoljeća hvatati prašinu. Teško je danas o tome, ali očito je na djelu bio nesporazum, jer su moguli A&M Recordsa mislili da ispred sebe imaju gotov materijal i dakako, odmah ga eliminirali iz bilo koje opcije za izdavanje????

Bilo kako bilo, nesuđeni album je svršio u katalogu nove diskografske kuće, i napokon, izlazi, na radost svih ljubitelja ove grupe. Iako je proteklo vremena, njih sigurno još ima, tako da je ovo izdanje još jedna kockica u vječnoj puzzli razumijevanja muzike prošlog stoljeća.


Humble Pie – “Joint Effort” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci