Cactus – “The Birth of Cactus – 1970“

ništa novog, ali vraški dobro!

Da se katkad najbolje stvari dešavaju slučajno, govori primjer grupe Cactus. Nastavši slučajno, Cactus po prvom ulasku u studio i curenja „zvukova“ iz njega postaje neka vrst američkog pandana Led Zeppelina.

Izlazak albuma je to potvrdio, a i kasnija izdanja samo stavila točku na „i“. Tako je i jedni živi album „Tokyo Nights“, izdan 2014. godine? samo potvrdio status grupe.

I bilo je za očekivati da se više ništa ne može očekivati, Cactus je dao svoje i otišao u povijest s imenom ispisanim pozlaćenim slovima.

I onda iznenađenje. „The Birth of Cactus 1970“, album sa živim snimkama nastalim u periodu od lansiranja prvijenca do ulaska u studio za snimanje drugog albuma. Ne znan kako je snimka napravljena, ali ono što imamo zabilježeno jest u najmanju ruku impresivno (dakako računajući da snimke datiraju iz 1970. godine!“). Vokal je najslabije pozicioniran, dok je ritam sekcija, hm, ono što i jest bila, ubojita mašinerija koja melje sve ispred sebe.

Drugim riječima, album „The Birth of Cactus 1970“ je izvanvremenski dokument jednog vremena kojeg bilježi za vječnost.

No, priča o grupi Cactus ima neobičnu povijest. Toliko neobičnu da je malo falilo da se nikad ne osnuje. Naime, po raspadu matične grupe Vanilla Fudge, Carmine Appice i Tim Bogert gledaju prema Jeff Becku koji je odavno već izrazio želju da s njima oformi power trio. I zvijezde su se počele preslagivati, jer je u tom trenutku i Jeff bio slobodan. Krenulo se s finalnim dogovorima. Par dana prije konačnog finaliziranja suradnje tria, Jeff Beck stradava u prometnoj nesreći. Bio je toliko teško ozlijeđen da mu je neko vrijeme i život visio o koncu. Naposljetku se počeo oporavljati, ali prognoze su bile da će biti van scene najmanje godinu dana.

I sad sudbina miješa karte i dijeli ih onako kako samo ona zna. Tim Bogert i Carmine Appice su na brisanom prostoru. Vanilla Fudge više ne postoji. Rađa se ideja o osnivanju benda kako bi popunili prazninu do povratka Jeff Becka. Zovu blues gitaristu Jim McCartyja i pjevača/harmonikaša Rusty Dayja.
Trebao je to biti kratkotrajni projekt, ali, … .


Cactus – „One Way… or Another“

Sam ulazak u studio je protekao pod budnim okom medija, jer ne zaboravimo Carmine Appice i Tim Bogert su u mnogobrojnim anketama proglašavani za najmoćniju ritam sekciju ikada.

Prvi album „Cactus“ im je donio naklonost kritike, ali i masivni odaziv publike, koja je punila dvorane diljem svijeta. I u trenutku kad se grupa spremala ući u studio za snimanje drugog albuma, nastaju snimke koje nakon pola stoljeća izlaze na svjetlo dana i donose grupu u najmoćnijem izdanju od osnutka. Na trenutke, pa i cijelim pasažima, grupa dodiruje područje neprikosnovene vladavine Vanilla Fudge. Blendirajući ga s boogiejem, izlazi van okvira Vanilla Fudge i de facto stvara svoj izričaj.

Raskoš ritam sekcije nikada nije ovako vjerno i bogato prikazan kao na ovom album. Česta upotreba usne harmonike je dodatno pridonijela širini izričaja, a kad se još na to doda Jimova gitara dobijemo Cactus u neponovljivom izdanju.

Od otvorenja s instrumentalom „One Way… or Another“, koji je osvanuo na drugom istoimenom albuma, ali s lirikom, do closera „Parchman Farm“, Cactus brije „turbo na sat“.

Teško je naći pandan ovom albumu onda, a pogotovo danas. Energija koja se mjeri kilo tonama zapljuskuje slušatelja nemilosrdno odzvanjajući u bubnjićima okidajući neki enzim sreće u mozgu. Jer kako inače objasniti da svaki put kad album dođe od kraja, bez razmišljanja igla na gramofonu ide od početka.

Samo ovaj put malo jače, i ponovo jače i jače .. i da, dok susjedi ne nauče svaku notu, a vi blaženo krenete prema ostatku života.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci