Blue Floyd – “Live In Detroit”, “Live In Anaheim”, “Live In Alexandria”

Siječanj – 2015.

Poznato je da postoji Brit Floyd i Australian Pink Floyd Show.

Oba su benda dobila službenu franšizu od Pink Floyd d.o.o.. Drugim riječima, “ovlašteni” su izvoditi djela grupe Pink Floyd.

U grupu privilegiranih našao se još jedan bend, Blue Floyd.

Za razliku od gore spomenutih, Blue Floyd ne donosi cjelokupan vizualni dio predstave, već se prvenstveno fokusira na muzički dio. Na prvi pogled, ne baš atraktivno, jer multimedijalni pristup je od prvih dana bio zaštitni znak grupe Pink Floyd.

No, Blue Floyd nose nešto novo!
Kao prvo, za razliku od Brit Floyd i APF Show, Blue Floyd sačnjavaju poznata imena. Grupu čine, Allen Moody (Gov’t Mule & Allman Bros Band), na basu, Matt Abts (Gov’t Mule & Dickie Betts), na bubnjevima, Marc Ford (The Black Crowes), solo gitara i Johnny Neel (Allman Bros Band). Kad Matt Abts nije prisutan, bas svira, Berry Oakley Junior (Allman Bros Band, Robbie Krieger i Bloodline). S vremena na vrijeme, bendu se pridružuju Duane Betts (sin Dickey Bettsa) i Alex Orbison (sin Roy Orbisona).
Odmah upadaju u oči poznata imena Southern rocka. Ili bolje rečeno, prezimena, jer u bendu su uz bivše članove Allman Brothers Benda i Gov’t Mulea i sinovi Dickie Bettsa i Berry Oakleya.


Blue Floyd – “Wish You Were Here”

I sad dolazimo do drugog.
Poznata je činjenica da su svi sudionici u ovom projektu zagriženi “jameri”. Tim faktom slika poprima izazovni okvir. Jer, bit franšize jest što vjernija reprodukcija. Nje se Brit Floyd i APF Show drže striktno. I to je OK. Gledao sam APF Show i Brit Floyd.

Za razliku od njih, Blue Floyd ima izlete u slobodnu formu i samim tim izazov slušanja se proporcionalno povećava.

Albume koji su snimljeni u Detroitu, Anaheimu i Alexandriji, nisam poslušao. Ali sudeći prema recenzijama na netu, sva tri imaju jednu zajedničku crtu. A to je da na njima ima promašenih izleta, ali isto tako, svaki sadrži nevjerojatne interpretacije orginala.

Sve ovo skupa ukazuje na trend u porastu. Tribute bendovi se uspinju na medijskoj ljestvici. Pogotovo oni koji imaju franšize. Njihove su izvedbe toliko jake i vjerne originalu, da ih je teško prepoznati kao kopije.

Paralelno sa njima, javljaju se tribute bendovi koji nastoje ekspandirati izričaj originalnih grupa, i to kroz njihov opus.
E tu tek leži pravi izazov.

U kojem će se smjeru sve skupa kretati, teško je reći. Ono što jest izvjesno, to je da će originalni bendovi u sljedećoj dekadi vjerojatno (biološki) nestati sa scene.

Kako se u proteklih tridesetak godina nije akumuliralo dovoljno kritične mase da se zakotrlja neko novo (rock’n roll) vrijeme, izgledno je da će muzika divova iz prošlosti nastaviti živjeti kroz tribute bendove.

U tom kontekstu Blue Floyd ipak predstavlja neku novu lastu. Temelje novog trenda su položili. Da li će uspjeti i od novog tenda stvoriti novu granu muzičke umjetnosti, ostaje da vidimo?


 Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci