The Green Planet Project – “Prognosis”

A Tribute To The Music Of Styx, Kansas, And Rush

Proširujući se iz Velike Britanije na kontinentalnu Europu, izvorni prog je bio kao divlja komora eksperimentiranja, znanstveno-fantastični odmak od granica popularne glazbe, koji bježi od modnih i komercijalnih trendova i zauvijek kruži oko Zemlje.

Sedamdesetih godina prošlog stoljeća, unutar američkog Srednjeg zapada i Ontarija, postojala je fascinantna subkultura koja je bila izrazito njihova vlastita, a ta je pojava bila oštro izražena u glazbi regije. Ovdje je početkom ’70-ih vladao neograničeni FM radio, a nebrojeni Baby Boomeri svake su se večeri javljali kako bi čuli neku od divlje glazbe koja je dolazila iz Europe u to vrijeme (osobito iz Velike Britanije).

U drugoj polovici ’70-ih, prog je pronašao svoj vlastiti američki put sastavljen od zvjezdanih uspjeha i pretrpanih stadiona, barem u nekoliko sastava koji su bili predodređeni za rock povijest zvijezda.


The Green Planet Project – “The Grand Illusion”

Američki prog je, s druge strane, toliko rock da će često prijeći u korporativni AOR ili takozvani pomp rock, ponekad kičast i pretjeran kako mu ime govori. Dakle, s ovom kombinacijom čujemo primarni zvuk regije: progresivan u duhu, ali neskloniji velikim filozofskim konceptima i izrazitijoj kombinaciji s klasikom, folkom ili jazzom, te dovoljno prizemljen i konzervativan da će uz određene kompromise izazivati kontroverze.

Iz grubih radničkih četvrti južnog Chicaga, Styx je oličenje pop strane progresivnog žanra srednjeg zapada, gdje strukture proga okružuju raskošnu glazbu dovoljno da stimulira najvatrenije obožavatelje američkog rocka, producirajući velike zvukove, refrene i pompu arene kasnih sedamdesetih. Uz koncept pun šljokica i teatralnosti, između instrumentalnih akrobacija i zborova u velikoj prašini, ali s uistinu neodoljivom pop inspiracijom, oni su jedinstveni u svom žanru i stvorili su cijeli niz albuma koji su uvijek intenzivni i ugodni, uklapajući se u vrlo uspješan trend.


The Green Planet Project – “Dust In The Wind”

Da postoji sastav koji najbolje predstavlja žanr u cjelini, to bi bio Kansas . Kombinirajući glazbenu složenost britanskog prog-rocka s dušom i instrumentacijom američkog srca u svoj jedinstveni brend proga, izmjenjujući senzacionalne prog pjesme s drugim standardiziranijim blues-rock pjesmama, bivajući istovremeno progresivni i komercijalni, kao i način na koji su uspjeli svirati kao tipični barski sastav sa srednjeg zapada, postali su jedan od najprodavanijih i najuspješnijih američkih sastava.

Proslavljeni zbog svoje instrumentalne virtuoznosti, svojih tekstova i dugovječnosti, kao hard-rock sastav koji se upustio u velike prog konstrukcije s donekle komercijalnim pop prizvukom, tijekom svoje polustoljetne karijere kanadski trio Rush dokazali su se kao majstori svojih instrumenata stvarajući izazovan, ali popularan izraz, koji je utjecao na mnoge prog, hard-rock i heavy metal sastave. Oni su, naravno, danas legende – daleko iznad svih regionalnih udruga koje su nekada imali.


The Green Planet Project – “Subdivisions”

Ovo, peto po redu, izdanje The Green Planet Project ovaj put odaje počast navedenim sastavima na jednom albumu. Kao i na njihovim prethodnim izdanjima fokus je na pokušaju reproduciranja zvuka originalnih snimaka legendi rock glazbe. Do sada su to napravili za The Beatles, Led Zeppelin i Journey, no u pripremi je, i to tokom ove godine, Van Halen, te Prognosis 2 s istim uzorima.

Iznenađujuća činjenica jest da The Green Planet Project NIJE BAND. To je raznolika mreža od, za sada, oko pedesetak talentiranih glazbenika iz SAD-a i Europe s vještinama i talentom da odaju počast svojim herojima, koji surađuju na autentičnim reprodukcijama kultnih klasika, pri čemu je svaka pjesma drugačija kombinacija glazbenika iz kućnih studija putem “daljinske” suradnje, postavljajući ih u Green Planet Studios u MA, SAD, za inženjering, produkciju i distribuciju pod imenom studija.

The Green Planet Project postao je platforma za promociju umjetnika i humanitarno prikupljanje sredstava, s tendencijom proširenja na cijeli svijet. Pronađite otvoreni poziv za suradnju na njihovoj službenoj stranici: https://www.mygreenplanetproject.com/.

A što reći za pojedine skladbe na ovom albumu? Ako ste voljeli originale, zasigurno će vam se svidjeti i ove uvjerljivo revitalizirane obrade. U svakom slučaju, da se ne zaborave….

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci