The Allman Brothers Band – “Live At The Cow Palace”

Siječanj – 1973.

Tragedije su se nizale, jedna za drugom, u nekom pravilnom cikličnom nizu. Duane Allman pogiba u saobračajnoj nesreći na motoru, točno godinu dana nakon njega, na istom mjestu, skoro istog dana, pogiba Berry Oakley. Grupa ostaje na staklenim nogama amputirana od kreativaca koji su je nosili.

Prve su reakcije bile da se Allman Brothers Band preseli u povijest, ali krv je ipak proključala nakon nekog vremena, i pada odluka o povratku.

Moglo je to biti u bilo kojoj dvorani u Americi, jer bi ionako bila (pre) puna, ali ovaj put je odabrana Cow Palace u San Franciscu. Bio je to prvi nastup bez preminulih Duane Allmana i Berry Oakleya. Glavnu ulogu preuzima Dickey Betts, dok praznine upotpunjava Gregg Allman svojim orguljama. Večer je trebala biti „bussines as usual“ povratak, sve do sredine koncerta, kad se grupi na pozornici neplanirano pridružuje Elvin Bishop.

Zvuk se iznenada mijenja, u potpuno drugačiji izraz. I kad je tema odsvirana i očekivao se nastavak, na pozornici izranja John Lee Hooker.

E, u tom trenutku je u zraku počelo visjeti „ono nešto“. Prvi taktovi Hookerovog standarda „Hey Hey“ su dali naslutiti da će ovaj koncert ipak krenuti u nekom drugom, magičnijem smjeru. U tijeku izvedbe ove kompozicije događa se šestominutni gitarski duel između Bettsa i Bishopa. No, po samom završetku sola, prije početka završnice kompozicije, na pozornicu izlijeće Steve Miller i počinje urnebes.


The Allman Brothers Band & Jerry Garcia – Mountain Jam: Live at The Cow Palace NYE (1973)

U publici je još sjedio i Buddy Miles, te ni on nije odolio izazovu, dolazi na pozornicu i zauzima jednu od baterija bubnjeva. Kompozicija se protegla na šesnaest minuta, da bi je slijedio jam u trajanju od 24 minuta. Vjerujem da je u dvorani bio urnebes, jer su u toku ovog jama svi prolazili kroz predivne pasaže „Wipping Post“-a.

Ali ni tu nije bio kraj, netko je u publici spazio Charlie Danielsa, te im se na poziv i on pridružio. Koncert, u stvari jam, je završio u frenetičnom odobravanju publike, gladne dobre muzike.

Ovaj koncert, kao i mnogi drugi u to vrijeme, snimljen je aljkavo, primitivnom opremom, pa čak mu i nedostaje uvodna tema, a „Done Somebody Wrong“ je djelom samo snimljen, kao i „Ramblin Man“.

I pored toga, pravi ljubitelj muzike će zanemariti sve ove manjkavosti i jednako uživati u ovome, što se nekoć zvala “the music”!


The Allman Brothers Band Featuring Jerry Garcia ‎– Live at the Cow Palace / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci