Janis Joplin – “Pearl”

Veljača – 1971.

Četiri mjeseca nakon smrti najveće pjevačice u povijesti rock muzike, diskografska kuća Columbia Records izdaje njen drugi solo album “Pearl”.

Na našu sreću, Janis Joplin je skoro u kompletu završila ovaj album, izuzev  “Buried Alive in the Blues”, koja je izašla kao instrumental. I za nju je dala pristanak. Iako je originalno bilo zamišljeno da ona nasnimi vokal, sudbina je htjela drugačije.

Sve je to doprinijelo da u studiju nisu bile potrebne nikakve preinake, te je album na tržište izašao u integralnom obliku.

Po izlasku, instant dolazi na sve top liste, nošen singlicom “Me and Bobby McGee”. Doduše, album je toliko ujednačen u kvaliteti, da je bilo koja kompozicija mogla biti izdana na singlici i ne pogriješiti u izboru.


Janis Joplin – “Me And Bobby McGee”

Ovaj album je označio veliki iskorak Janis Joplin u odnosu na prvijenac, poglavito jer je za producentskim pultom bio Paul A. Rothchild, poznat kao producent The Doorsa. Njegov se utjecaj osjeća tijekom cijelog albuma i to pogotovo kad je Janis u pitanju. Paul je bio taj koji je uspio iz njenog glasa izvući maksimum i to je pridonijelo da je album ušao u antologiju moderne muzike.

Interesantno je za napomenuti, da je taj veliki hit “Me and Bobby McGee”, napisao Kris Krstofferson, poznatiji u to vrijeme kao country pjevač, kasnije i kao glumac. Da kuriozitet ove pjesme bude još veći, pobrinula se sama Janis. Akustičnu gitaru u njoj svira ona!

Tko zna u kojim bi visinama Janis bila da je sudbina htjela drugačije!


Janis Joplin – “Pearl” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci