Fairport Convention – “50:50 @ 50”

Siječanj – 2017.

Fairport Convention je možda najkarakterističniji primjer žilavosti i upornosti u muzičkom miljeu, te i najzorniji pokazatelj što se događa kad vas prekrije veo medijske ignorancije i nezainteresiranost današnjeg (mladog) auditorija, a u vama ima još snage za stvaranje.

Dakako, u tom slučaju je najbitnije pogonsko gorivo, koje se sastoji od dva sastojka, sljedbeništva i volje za iskorakom. Fairport Convention ima oboje.

Još u prošlom stoljeću stvorili su odanu bazu fanova koja se i pored razvrstavanja u različite tabore, nekako uvijek vraćala njima kad im je zatrebala podrška. Stoga i nije čudno da su u toku kreativne plodne faze u sedamdesetima prošlog stoljeća, pored izdavanja albuma, osnovali čak i svoj festival (1976. godine) na kojem se odlazi u neku vrst hodočašća.


Fairport Convention with Robert Plant “Jesus on the Mainline” 

To je Fairport’s Cropredy Convention, na koji se odlazi kao što se ide u svoj dnevni boravak. (lani je dobio prestižno priznanje za najbolji obiteljski festival u UK).
Atmosfera na festivalu je u potpunost neformalna i publika je čak glavni nositelj predstava. O ovom festivalu nekom drugom prilikom, samo ću još podcrtati, da se smjestio na godišnjoj listi veliki festivala.

Dakle Fairport Convention je lansirao svoj posljednji studijski album “50:50 @ 50”, čiji naslov sve kaže. Pola albuma je snimljeno u živo, pola u studiju i obilježava pedeset godina rada.

Ona polovina snimljena u živo i neće biti nepoznata ljubiteljima ove grupe, ali će za novo pridošle biti i te kako dobra uvertira u opus ove grupe.

fairportConvention_logoInteresantno i veoma povoljno za grupu i album, što se u kompoziciji “Jesus on the Mainline”, pojavljuje Robert Plant, dajući podršku ovim folkerima svojim prisustvom. A kad Plant nešto podrži, budete uvjereni da to nešto vrijedi.

Stoga ne čudi da su sve recenzije redom povoljne, doduše nijedna se ne kreće toliko daleko da bi eventualno bilo izjednačenja velikih izdanja iz ranog opusa grupe, ali iskreno, to malo tko i očekuje. Ipak je to pola stoljeća stvaranja, kad je umor materijala velik, a i polja inspiracije su poprilično sužena.

Sve u svemu, ovo je album koji ima svoj smisao postojanja, i kao takvog ga treba gledati.
Ukoliko imate afiniteta k električnom folku, a niste upoznati s opusom benda, ovo bi mogao biti dobar put.


Fairport Convention “Eleanor’s Dream”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately. 

Povezani članci