Ray Thomas
1941. – 2018.

Siječanj – 2018.

Preminuo je jedan od osnivača i flautist grupe Moody Blues, Ray Thomas!

Ray je preminuo iznenada u svojem domu. Kako je grupa permanentno pod svjetlima reflektora, ništa nije upućivalo na ovakav razvoj sudbine ovog izuzetnog čovjeka.

Moody Blues su u šezdesetim godinama prošlog stoljeća osnovali basist John Lodge, klavijaturist Mike Pinder i Thomas na flauti. Bio je to početak kojem su prethodile grupe koje su svojim djelovanjem utrle put velikom događaju (El Riot i the Rebels).

Početak nije bio obećavajući, dapače, prvi album je prošao nezapaženo, prva singlica isto tako i sve je upućivalo na još jedan slijepi “trak” rocka.

I onda je došao album “Days Of Future Passed” i singlica “Nights in White Satin” i ne samo povijest grupe, već i povijest rocka više nije bila ista.Kasniji albumi su utrli put grupi prema zvijezdama i donijeli joj kultni status, poglavito u Americi.

Taj se status dići rekordom koji vjerojatno do današnjih dana nitko nije oborio. Kad je sve utihnulo na sceni, grunge počeo svoj pohod, velikani rocka su živjeli na tantijemima, ni Moody Blues nije bio iznimka osim u jednom. Prema provjerenim informacijama tog doba, u osamdesetima, dakle, kad su tiraže albuma diljem svijeta vrtoglavo padale, Moody Blues je samo u San Franciscu i okolici DNEVNO znao prodati do 10 000 nosača zvuka. To ih stavlja na vrh vrhova ove kategorije koju ni Pink Floyd, ni Beatlesi i nitko iz miljea nije uspio oboriti.

Ipak su godine napravile svoje pa tako i Moody Blues danas, ima turneje i posjećene su više nego pristojno, jer nostalgija se uvijek dobro prodavala, a imaju i svoj Cruise (Muddy Blues Cruise) (što osobno smatram kao profaniranje veličine, ali to je moje mišljenje!)

Ray Thomas je imao nemjerljivu ulogu u okviru grupe, jer je pored svojeg skladateljskog umijeća svojom flautom pridonio finalnom i prepoznatljivom izričaju grupe koji ih je proslavio i održao visoko do današnjih dana.

No, s grupom nije bio do svojih posjednih dana, umirovio se 2002. godine nakon što je zaključio da je sve skupa prenaporno za njega.

R.I.P. satin man!

Povezani članci