Lemmy Kilmister
1945. – 2015.

Prosinac – 2015.

Preminuo je frontman grupe Motorhead, Lemmy Kilmister!

Imao je 70 godina, za rockera u današnje doba, ne baš pozne godine, no, bitka s galopirajućim rakom je bila izgubljena od samog početka. Znalo se da Lemmy poboljeva, jer su koncerti u posljednje vrijeme više otkazivani nego održavani, ali ipak, vijest je došla kao iznenađenje.

Lemmyjeva bolest koja ga je odnijela je bila samo završni udarac, jer prošlih godina se borio sa infekcijom pluća, borio se s bolestima vezanih uz srce… sve je to ostavilo traga, želio on to priznati ili ne.

Lemmy Kilmister se rodio na Božićnu noć 1945. godine u Stoke-on Trentu, (Staffordshire), Engleska. Rano ostaje bez oca, koji napušta njega i majku te raste u obitelji pod strogom palicom očuha.

Sa šesnaest godina prvi put gleda The Beatlese, u legendarnom Cavern Club. Bio je to okidač, počinje učiti svirati gitaru. Sredinom šezdesetih se pridružuje prvom bendu, Rainmakers. Potom slijede Motown Sect i the Rockin’ Vickers.

1967. godine se seli u London. Dijeli sobu s Noel Reddingom, basistom Jimi Hendixa. S Jimi Hendrix Experience odlazi i na turneju, ali kao član pratećeg osoblja.

band-motorhead

Kratko se zadržava u opskurnom sastavu Sam Gopal, da bi se 1972. godine pridružio psihodeličnom/space bandu Hawkwind, kao basista. S njima snima četiri albuma iz njihovog najplodnijeg razdoblja. 1975. godine biva izbačen iz grupe, jer je bio uhapšen radi posjedovanja droge.

Odmah oformljava novi bend, iz nekog inata, daje mu ime Bastard. U bendu su bili Larry Wallis (Pink Fairies) na gitari i Lucas Fox na bubnjevima. Kasnije mijenjaju ime u Motorhead, po imenu posljednje pjesme koju je Lemmy napisao za Hawkwind. Trio snima prvu kompoziciju “On Parole”, što je trebao biti uvod u prvi album. Diskografska kuća, United Artists, odbija izdati singlicu i odbija financirati snimanje prvog albuma. Ukratko, “povukli su im tapet ispod nogu!”.

Prolaze dvije godine prije nego Lemmy s novom postavom sastava (“Fast” Eddie Clarke – gitara i Phil “Philthy Animal” Taylor – bubnjevi), uspijeva izdati prvi album kao Motorhead. Bila je 1977. godina.

Počinju beskonačne turneje i band polagano stječe reputaciju, koju nosi do današnjih dana.

Nakon prvijenca, izdaju antologijske albume svog žanra, “Overkill”, “Bomber” i “Ace of Spades”. Atmosfera koncerata je ovjekovječena na živom albumu “No Sleep ‘til Hammersmith”, koji se 1981. godine penje na prvo mjesto UK liste albuma.

I pored stjecanja glasa kao “najgoreg benda na svijetu” Motorhead baš zahvaljujući sirovom zvuku postižu planetarnu popularnost među heavy metal fanovima. Postaju jedna od najvećih nosilaca ovog žanra. I u tom stilu, od Deep Purple preuzimaju titulu, “najglasnijeg” benda na svijetu“.

Pored personalnih izmjena, Motorhead postaje jedan od najutjecajnijih bendova u Speed i Trash Metalu, dižući Lammya na pijedestal proroka pokreta.

Pored muzike, Lemmy je radio mnoge druge stvari. Od pojavljivanja na TV, u produkcijama koje nisu imale puno veze s muzikom, do pisanja tekstova za Ozzy Osbournea.

Motorhead dobiva Grammyja 2015. godine, a za što drugo nego, “Best Metal Performanse”.

Kao grupa su izdali ukupno 22 studio albuma, posljednji “Bad Magic“, koji se penje na Top 40 Billboardove liste, u Engleskoj dolazi na #10 mjesto.

Odlaskom Lemmya vjerojatno odlazi i Motorhead. Još jedna velika rock’n roll priča je došla do svog kraja, ostavljajući prazninu koju teško da netko može popuniti.

R.I.P. Lemmy!


Motorhead – “Ace of Spades”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci