U2 – “I Believe In Father Christmas”

Hvala ti za pjesmu, Greg

Pjesma vas može vratiti u neko vrijeme ili mjesto, uspomene duboko zakopane u vašoj podsvijesti koje se mogu izoštriti samo slušanjem poznate pjesme.

Božić je vrijeme obiteljske topline i ljubavi, vizualna slika mira na zemlji i dobre volje prema ljudima. Teško je odabrati omiljenu božićnu pjesmu, ne samo zato što ima toliko dobrih pjesama koje možete birati, već i zato što nas mnoge od njih često vežu za uspomene.

Pjesma poput “I Believe In Father Christmas” poprilično sažima osjećaje Božića, podsjećajući na čaroliju otajstva Djeda Božićnjaka i darova koji bi se čarobno pojavili ispod okićene jelke na božićno jutro.

Topla, upečatljiva, jedna od najpopularnijih božićnih pjesama, i na neki način, vrlo osebujna pjesma. Nije napisana s namjerom da postane hit singl, već je, umjesto toga, napisana samo kao još jedna pjesma na albumu.

Iako je naizgled pjesma vrlo jednostavna, unutarnja struktura glazbe prilično je složena i sadrži elemente klasične glazbe i popularne glazbe, te gotovo sve ostalo između toga.


Greg Lake – “I Believe In Father Christmas”

Premda se pojavljuje na brojnim kolekcijama Emerson, Lake & Palmer-a, to je zapravo bila solo ponuda Greg Lake-a kada se prvi put pojavila za Božić 1975. Nije to uobičajena vesela božićna pjesma puna sobova, imela i pečenih kestena (iako postoji izrazito predoziranje zvončićima za saonice), i nije iznenađujuće da s glazbene strane pjesma sadrži svu pompu i okolnosti koje se mogu očekivati ​​od člana izrazito bombastičnog prog sastava, no to je njihov doprinos svim onim božićnim kolekcijama hitova tijekom godina kao pjesma božićne tuge i jada s porukom, porukom koja očito nije ono što ste mislili da jest. To se teško može zamjeriti gospodinu Lake-u jer on nije napisao tekst, već samo glazbu.

Rezultat je bio promišljen, ali i melodičan: humanistička, antikonzumeristička božićna pjesma koja ipak uspijeva zagrijati blagdanska srca. A dodavanjem djelića svjetlucave glazbe Sergej Prokofjev-a za vožnju saonicama, prizvali su blistavost Božića, stvarajući, kako je autor teksta Pete Sinfield rekao, “Božić na razglednici, morbidnih rubova“.

Lake je, dakle, pjesmu nekoliko puta ponovno snimio sa svojim kolegama iz ELP-a često uključujući orkestar i zbor, ali original, sa svojom rezonantnom akustičnom gitarom, ostaje najbolji.


U2 – “I Believe In Father Christmas”

Nije lako napraviti obradu pjesme, a da ne zvuči kao da jednostavno kopirate originalnu verziju, i to sigurno ne tako dobru ili napraviti bilo kakav aranžman samo da biste bili drugačiji. Čudna je stvar naročito s naslovnim verzijama, jer obično nikad nisu tako dobre kao originalna verzija.

No, tek povremeno netko može doći do originalne interpretacije čineći je nekako svojom, a tako je bilo i s verzijom ove pjesme koju je snimio U2 u prosincu 2008. godine, s ponešto izmijenjenim tekstom. Dobra stvar kod ove verzije je da sadrži oba elementa, originalni duh i inventivnu obradu, a da zapravo ne priteže na jednu ili drugu stranu. Stoga je definitivno jedinstvena.

Nevjerojatan glazbeni most od sovjetske propagandističke filmske glazbe do moderne pop pjesme koja povećava vjeru – koja savršeno zvuči uz nezaboravnu vatru Edge-ove gitare i Bonov vokal, koji, kao i uvijek, zvuči uvjerljivo. To je odlika velikog pjevača, i velikog sastava.


U2 – “Christmas (Baby, Please Come Home)”

U očekivanju novog albuma U2-a, koji bi trebao biti objavljen iduće godine, ovih dana izdana je ova kolekcija njihovih široko poznatih starih pjesama čija je struktura namijenjena oponašanju progresije blagdanske sezone s očitom namjerom da nas vrate u neko vrijeme ili mjesto blagdanskih uspomena, ublažavajući problematična vremena u kojima živimo.

Nadahnuta zavodljivost, tekuća lirska ljepota i vokalno-instrumentalni lepršaj naslovne pjesme uistinu odaje božićni duh i ističe se u odnosu s gorljivijim i dinamičnijim rock aranžmanima ostatka ovog ne pretjerano sentimentalnog EP-a, no to u cjelini ne umanjuje njegovu osnovnu namjenu. Naprotiv!

Izolirano, ili čak samo kao ležerno iskustvo slušanja, dovoljno je ugodan album i dodatak blagdanskom žanru.

Čestit i blagoslovljen Božić!

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci