Pretty Things – veliko zbogom!

Prosinac – 2018.

Još jedna legenda je otišla!

Iako su na pozornici proveli pola stoljeća, malo tko je danas van miljea za njih uopće čuo, a kamoli poznaje njihov opus i zasluge koje su s njime stekli.

Bend se zove Pretty Things i danas predstavlja vjerojatno povijesno najpodcjenjeniji bend British booma prošlog stoljeća.

Počeli su kao R&B band, da bi veoma skoro sa svojim materijalnom počeli harati top listama i naposljetku, kao četvrti album izdali “S.F. Sorrow”, koji je u povijesti ostao upisan kao jedan od prvih konceptualnih albuma, ali i prva rock opera ikada objavljena.
Iako je Pete Townshend negirao utjecaj ovog albuma po njegov kasniji rad na rock operama, ipak je očito da je, ako ni ništa, “S.F. Sorrow” je bar okinuo žicu koja je upalila lampicu /ideju o kreaciji opera.

Bend se raspada sredinom sedamdesetih, poglavito jer komercijalni uspjeh nije pratio kreativni, ali se veoma brzo oformljavaju ponovo, dvije godine od raspada, i od tada su aktivni do 2018. godine.


Pretty Things – “L.S.D.”

Od kraja sedamdesetih izdaju samo tri albuma koji nisu imali odjeka van krugova bliskim izričaju kojeg su njegovali.

Pored personalnih promjena, ipak su uspjeli cijelo ostati na površini zahvaljujući maloj, ali odanoj bazi fanova koji su u pravilu kupovali te albume i zauzimali mjesta na koncertima, te time omogućili grupi dug život.

No svemu dođe kraj, pa tako i njima. Zbog godina, bolesti i napora koje više nisu mogli podnositi, grupa je donijela odluku o prestanku rada.

Održali su posljednji koncert u rasprodanoj londonskoj O2 areni. Tom prilikom su imali posebne goste, koji su i inače sudjelovali u nastanku njihovih albuma. Među najpoznatijima su bili David Gilmour i Van Morrison. David Gilmour je na pozornici proveo poprilično vremena, izvevši s bendom set pjesama s albuma “S.F. Sorrow”. Ovo i nije čudno, jer David je bio aktivni sudionik nastajanja albuma “Resurrection”, koji je u biti “S.F. Sorrow” izveden u živo u studiju.

Iako je atmosfera na koncertu bila odlična, sve recenzije koje su napisane nakon njega sadrže onu „gorku“ komponentu, žaljenje za odlaskom još jedne velike grupe prošlog stoljeća.

Pretty Things nikad nisu probili komercijalnu i medijsku barijeru, iako su svojim radom i kreativnim dosezima i te kako zaslužili. Imali su tu nesreću da su živjeli i stvarali u vrijeme kad su divovi hodali zemljom.

Bilo kako bilo, Pretty Things će ostati zlatnim slovima upisani u povijest moderne muzike, iako im bankovni računi to baš i ne pokazuju.


Pretty Things & David Gilmour – “L.S.D.”

Pretty Things / David Gilmour & Van Morrison – “Roadrunner”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci