Bob Geldof & Midge Ure – „Do They Know It`s Christmas?“

Prosinac – 1984.

Bob Geldof i Midge Ure pišu pjesmu „Do They Know It`s Christmas?“. Pjesma biva izdana na singlici u svom originalnom izdanju, a zarada je bila namijenjena za pomoć gladnima u Etiopiji.
I tu se negdje završavala originalna ideja o ovom projektu.

Slučaj je htio da za vrijeme promocije novog albuma Boomtown Ratsa, benda kojeg je Bob bio lider, za vrijeme jedne emisije u studiju, razgovor umjesto o albumu povede na temu gladi u Etiopiji. Pošto je singlica već bila iza njih, Bob je dobio ideju da osnuje bend. To je i učinio i nadjenuo mu ime Band Aid.

Ostalo je povijest koju ne bih ovdje elaborirao, jer manje-više svaki pismeni stanovnik zemaljske kugle zna za ovaj projekt. No, ono što je slabo poznato i što nećete naći u enciklopedijama i u većini novina, to je bilo beskrupulozno korištenje prilike na svim stranama, u cilju sticanja što većeg profita. I tu se ponovo potvrdila ona uzrečica da „bogatstvo bogatih počiva na siromaštvu siromašnih“.


Bob Geldof & Midge Ure – „Do They Know It`s Christmas?“

Ne želim ovdje ulazili dublje ni u ovu problematiku, jer ona je i te kako bila vidljiva za vrijeme rata u Hrvatskoj i humanitarnoj pomoči koja je nerijetko završavala u privatnim dućanima. No, par činjenica ipak moram spomenuti.

Pišem po sjećanju, jer i pored svih pokušaja, na netu sam našao samo par članaka na ovu temu i to pisanih iz perspektive samih novinara, koji ni sami u to vrijeme nisu uspjeli razotkrit korupcionašku hobotnicu koja je obuhvatila ovaj plemeniti projekt.

Dakle, Bob Geldof je bio pokretačka snaga možda najvećeg humanitarnog projekta u povijesti ljudskog roda. Ako samo napomenem da je uspio ujediniti Pink Floyd samo za tu priliku i da je ovaj band sa svojih 20 minuta na pozornici napravio više s one ljudske strane nego cijele armije političara, neću reći ništa nova.

Dva koncerta koja su prenošena direktno diljem svijeta, medijska kampanja, nosači zvuka, sve je to generiralo ogromnu zaradu, koja je bila isključivo namijenjena ugroženima u Etiopiji. I do ove faze, sve je bilo da ne može bolje. Cijela zemaljska kugla je bila mobilizirana na kratko u zajedničkom naporu za pomoć.

Kad su se svjetla pozornica ugasila, nastupio je mrak u kojem se hijene najbolje snalaze. Započelo je s dostavom hrane kojoj je istekao vijek trajanja, lijekova isto tako. Multinacionalne kompanije pa i neke države, praznili su skladišta puna škarta naplaćujući to masno, kao da se radi o proizvodima s markom. Pa i takve pošiljke bi stizale samo do granica Etiopije i tu bile preotimane od strane militantnih skupina koje su ih upotrebljavale za ucjene lokalnog stanovništva i regrutiranje djece vojnika.

Sramežljivi glasovi su počeli dopirati do medija u Europi, pa tako i do samog Bob Geldofa, te je ovaj odlučio otići na mjesto događaja i uvjeriti se da li su glasine točne. Po povratku je davao izjave koje su nažalost, između redova, potvrđivale najcrnje sumnje. Kako se sve skupa završilo, nije mi u potpunosti poznato, no samo ono što je poznato i potvrđeno, baca tamnu sjenu na ovaj veličanstveni projekt.

I na kraju, potpuno zasluženo, Bob Geldof za svoj angažman u ovom projektu dobiva titulu “Sir”, a njegov humanitarni rad ostaje zauvijek zapisan u povijesti ljudske plemenitosti.

(članak The Guardijana o malverzacijama humanitarnom pomoći, možete naći ovdje!)


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci