Alan Watts – “This is IT”

Prosinac – 1962.

Psihodelija kao jedan od pravaca koji se razvio prelaskom bluesa u rock, egzistira od kraja šezdesetih.

Baš taj kraj šezdesetih predstavlja vrhunac kreativnog naboja izričaja. Prelaskom u sedamdesete psihodelija hvata novi zalet, širi se medijima i top listama, te time neminovno skreće prema mainstreamu. (Ovo pak ne shvatiti doslovno!)

Sastavi koji su njegovali ovaj pravac su bezbrojni, a još je više sastava kojima je psihodelija bila samo dio izričaja i njoj su nalazili utočiste, pa i bijeg od zahtjeva koje su postavljale krute top liste. Jer psihodelija je sama po sebi slobodna forma i dopušta umjetniku punu slobodu izražavanja.


Alan Watts – „Love you“

No još je jedan sastavni element psihodelije bitan, ako ne i krucijalan po razvoj muzike uopće, sklonost ka eksperimentu iz kojeg su se rodili bezbrojni izričaji koji su zarobili svjetske pozornice i liste albuma.

alanAko spomenem Pink Floyd, the Beatles, the Rolling Stonese, the Kinks, Jethro Tull, Emerson Lake & Palmer, spominjem samo najveće koji su samo mali vršak na gornjem vrhu ogromnog ledenog brijega.

Psihodelija je tijekom vremena ušla u povijest muzičke umjetnosti kao ravnopravni žanr kojem se svi umjetnici tu i tamo ili u potpunosti posvećuju ili vraćaju.

Ali, da li se itko zapitao, koji je u biti bio prvi album koji je u svom atributu opisa sadržaja nosio ime – psihodelični?

Bilo je to daleke 1962. godine kad je filozof i mislilac Alan Watts snimio album “This is IT”!

Osnova za album je bila njegova knjižica “The Joyous Cosmology”, koja je objavljena iste godina kao i album. Knjižica i album su bili neka vrst ekstenzije knjige Aldousa Huxleya, “Doors Of Perception”.
Sagledan u tom kontekstu, album poprima svoje prvo lice.

Sazdan od psihodeličnih fragmenata nastalih pod utjecajem LSD-a i drugih opojnih droga zvuči kao borba “chanting buddhas” i prapovijesnog pećinskog čovjeka.

Album u cijeloj svojoj dužini i nije baš slušljiv, pogotovo ako ste potpuno trijezni, ali ipak, u sebi nosi najbitnije elemente koji će se razviti u punu psihodeliju, te time s pravom nosi epitet prvog albuma tog žanra.

Kad je 2003. godine ponovo izdan za divno čudo, pobudio je nesvakidašnji interes s obzirom na status iz prošlosti. Ali to samo potvrđuje tezu o pioniru psihodelije, ali i kao izvoru na kojem su se mnogi napajali.


Alan Watts – “This is IT” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci