The Pretty Things – “S.F. Sorrow”

Prosinac – 1968.

Teško je danas govoriti o sastavu The Pretty Things i ne oteti se dojmu prekopavanja zaboravljene prošlosti. Danas ovaj sastav malo kome išta znači, pogotovo mladim naraštajima koji su rođeni dugo nakon što je sastav prešao svoj zenit i krenuo stazama pukog preživljavanja.

Stoga ovaj članak, pored crtice iz povjesti glazbe, spada u kategoriju odavanja počasti nekadašnjim veličinama i bar mali podsjetnik na to, tko je u biti bio The Pretty Things.

Dakle, The Pretty Things su prije par godina objavili da prestaju s nastupima po dvoranama u kojima su nastupali kao bend koji upotrebljava električne instrumente. Drugim riječima, nakon turneje koja je najavljena u Rujnu 2018., a koja obuhvaća, za sada, 26 gradova diljem UK i Europe, The Pretty Things će nastaviti s nastupima, ali samo kao akustični bend. Materijala za takvo nešto dakako imaju u izobilju, jer samo onaj rani opus je prebogat pjesmama koje, ako i nisu u originalu akustične, i te kako mogu biti tako izvedene.

The Pretty Things su u biti bili jedan poprilično čudan bend. Uzletjeli su u praskozorje “British booma”, zarobili sve oko sebe i kad su trebali kapitalziriti postignuto, povlače se u studio i .. . i objavljuju ono što nitko prije njih nije, rock operu!

Da, The Pretty Things su prije izlaska rock opere “Tommy”, “Jesus Christ Superstar” i “Quadrophenia” izdali djelo koje se tek po isteku prošlog i početkom ovog stoljeća počinje priznavati u svojo snazi.

Rock opera “S.F. Sorrow” jest bila prva rock opera ikada napisana, snimljena i izdana na vinilu. Ni te kredite nisu pokupili, već su ih je umjesto njih požnjeli autori opera “Tommy” i “Jesus Christ Superstar”.


The Pretty Things – “S.F. Sorrow is Born”

Opera je temeljena na kratkoj priči pjevača Phil Maya, a priča o dječaku Sebastian F. Sorrowu, od njegovog rođenja, preko odrastanja, prvih ljubavi, rata, tragedija koje su ga zadesile tijekom života, te naposljetku ludila koje ga je pokrilo pred njegov kraj.

Peter Townshend je od lansiranja svojih opera negirao bilo kakav utjecaj ove opere na njegova djela, „Tommy“ i „Quadrophenia“, ali članovi Pretty Things se nisu baš složili s time. Uz njih je stao i dio kritike, no to je sve skupa danas zaboravljena priča.

Uz grupu The Pretty Things se veže još puno toga, danas potpuno zaboravljeno. Recimo nelogičnost izlaska albuma “S.F. Sorrow” je frapantna. Album biva izdan samo u UK, a u Americi tek nakon šest mjeseci!?

Kako je rock opera “Tommy” već harala Amerikom, navodno “nije bilo mjesta” za još jednu operu, ma koliko dobra bila. Time je unaprijed osuđena na outsidersku poziciju.

Da situacija bude još čudnija, najjači muzički magazin Rolling Stone proglašava album “S.F. Sorrow”, albumom godine. Ne “Tommy”, ne neki drugi s vrhova top lista tog vremena, već baš ovaj!

Jedna od otegotnih okolnosti po status ovog albuma jest i činjenica da je u istoj godini izašao „White Album“ od Beatlesa i „The Kinks Are the Village Green Preservation Society“, od Kinksa, što je ipak bilo previše vrhunskih djela istog žanra.

Pa i maćehinski odnos matične kuće je kumovao, a poglavito se to vidi iz činjenice da su im uskratili novac za omot, te su ga članovi sami napravili. (i nije opće loš!). O nekoj promociji nije bilo ni govora, tako da ….

Nadalje, uz grupu The Pretty Things se veže još jedna revolucionara činjenica, danas normalna, ali .. . Po prvi put u povijesti muzike, jedna grupa uspijeva preuzeti potpunu kontrolu nad svojim opusom. U vremenu kad su grupe i muzičari “uživali” robovlasnički odnos s matičnim kućama, The Pretty Things je vlasnik svog kataloga!

Nadalje, The Pretty Things su vlasnici prvog “garažnog” singla.

I da ne bude sve lijepo, The Pretty Things su bili prvi bend koji je uhapšen radi upotrebe droge.

Dakle, postoji nebrojeno razloga da sastav The Pretty Things ne padne u zaborav.
Nažalost, stvarnost je drugačija!


The Pretty Things – “S.F. Sorrow” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci