Robert Plant & Alison Krauss – “Raise The Roof”

What Is And What Should Never Be?

Od svojih embrionalnih, konceptualnih faza, mnogo prije nego što se ikakva glazba materijalizirala, sama ideja albuma ‘Raising Sand’  držala je beskrajnu fascinaciju i za njegove kreatore i za one oko njih.

Skriven iza vela tržišnog rocka, bježeći od duge sjene Led Zeppelin-a, te uslijed mase unutarnjih glazbenih proturječnosti, istovremeno fokusirajući se na svoje umjetničke, a ne profitabilne talente, Robert Plant pronalazi nove registre i svrhu vukući korijene iz američkog bluesa i engleskog folka, djelomično podsjećajući na potaknutu vokalnu simetriju u duetu sa Sandy Denny na “The Battle Of Evermore”.

S druge strane, iako su bluegrass pop teksture po kojima je poznata jedva prepoznatljive, Alison Krauss pridonosi country i bluegrass osjećaju, pjevajući sa slatkom, ponekad eteričnom ljepotom i s čistoćom koja se iznenađujuće dobro slaže s Plantovim zrelim vokalom.

Nadahnutim uparivanjem sadržaja i stilova, jedinstvena kombinacija dvoje različitih pjevača, koja je zahvaljujući osebujnoj, atmosferskoj produkciji T Bone Burnett-a postala još više ‘izvan svijeta’, stvorila je čudnu alkemiju premašivši sva očekivanja, stvarajući glazbu koja je, iako upletena u korijene glazbe prošlih razdoblja, također iznenađujuće suvremena i bezvremenska, stopljena u nešto internacionalno, štaviše, kozmopolitsko.


Robert Plant & Alison Krauss – “Quattro (World Drifts In)”

No, kada su njihovi talenti isprepleteni, spojem dva naizgled različita svijeta, majstori su u uklanjanju prašine s generacijski starih staza, te usvajaju i interpretiraju ove prašnjave pjesme kao da su njihove vlastite.

Četrnaest godina kasnije, mračni i prostran pandan prvom izdanju, ‘Raise The Roof’ zadržava svoju uglađenost i muzikalnost natopljenu prošlošću, postavljajući izazov izdavanja još jednog albuma promišljenog odabira pjesama sakupljenih iz širokog raspona epoha i tekstopisaca koje, iako sežu dalje od njihove neposredne glazbene ostavštine, naizmjence odražavaju duboko ukorijenjene utjecaje shodno njihovoj tajanstvenoj prirodi.

I ovaj put produkcija T Bone Burnett-a daje furnir autentičnosti, a njegov izbor glazbenika doprinosi stvaranju gotičke južnjačke atmosfere vrlo osebujnih, hipnotički zvučnih pejzaža za suludu plutajuću harmoniju napjeva, uzbudljive zvučne strukture koje su ponekad mračne, ali nikad letargične.

Igra razdvajanja i zbližavanja u njihovom pjevanju dramatizira teme pjesama; zemaljske blues, country i folk priče o duhovima, pjevane kao slatke pjesme o samoći i željama, o ljubavi i mržnji, obdarene nezemaljskom atmosferom.


Robert Plant & Alison Krauss – “It Don’t Bother Me”

Duhovna povezanost manifestira se u kvaliteti, u intimne atmosfere koje su istovremeno jezive i tople, zastrašujuće i ljupke, opsjedajuće i senzualne, vokalni miks koji ostavlja trajan dojam. Harmonija uključuje različitost, a dok crtaju svoje različite pozadine, ono što se pojavljuje je glazbeno čudo.

Čaroban i inspirativan, ovaj novi album vodi nas u dimenziju u kojem svaka nota vibrira u našim srcima beskrajnom gracioznošću otkrivene ćudljive ljepote, no, više od svega, mozaik albuma odražava svijest koja nadilazi svaku pojedinu skladbu. Ovaj dugo očekivani drugi dio očaravajućih obrada, doza je glazbene sigurnosti da, unatoč previranjima u kojima se nalazimo, neke stvari ostaju konstantne. Ne ulazeći dublje u odnos između drevne glazbe Britanskog otočja i korijena Appalachian glazbe, činjenica je da su se roots glazba, R&B i folk oduvijek bavili pitanjima ljudskog stanja.

Ponovno se ispostavilo da Plant-ov nedovršeni posao leži ovdje, u nastavku njegovog partnerstva s Krauss, a ne vraćajući se u vrijeme njegovog ispoljavanja snažnog, reptilsko-napaljenog glasa kojeg je cijela jedna generacija pokušavala oponašati.

Ovo je mjesto gdje mu je sada srce. Što jest i što nikad ne bi trebalo biti, možete se s nostalgijom slobodno zapitati.


Robert Plant & Alison Krauss – “You Led Me To The Wrong”

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci