Pink Floyd – “Delicate Sound of Thunder”

Studeni – 1988.

Pink Floyd izdaje dupli album snimljen uživo, “Delicate Sound of Thunder”.

Album je nastao od snimaka s koncerata održanih pet dana uzastopce u dvorani Nassau Coliseum na Long Islandu, u Kolovozu 1988. godine.

Ovaj album ili bolje rečeno, snimke na njemu su u stvari bile “popravi ispit” grupe, jer prvobitno je bilo namijenjeno da snimke nastale godinu ranije u Omni Coliseum dvorani u Atlanti budu temelj novog živog albuma.


Pink Floyd – „Learning to Fly“

No, nitko nije bio zadovoljan sa snimkama, od samih članova grupe, preko diskografske kuće koja je trebala distribuirati album, pa do ljudi koji su u studiju trebali raditi na njegovom “poliranju“. (Ipak su snimke nastale na tim koncertima upotrjebljene kasnije, no to je ionako “grebanje po dnu kace” i neka druga priča).

Bilo kako bilo, bila je to “A Momentary Lapse of Reason” turneja, na kojoj je trio, Gilmour, Mason i Wright dokazivao da može i bez Watersa. U stvari, striktno legalno gledano, Wright je još uvijek bio plaćeni klavijaturista, a punopravni članovi grupe su bili Gilmour i Mason.

Pink Floyd je ovim albumom u potpunosti uspio povratiti koncertne pozicije, ali iskreno govoreći, kičmu albuma nose kompozicije grupe iz ranijih razdoblja, tako da i nije bila neka filozofija sve skupa posložiti i isporučiti u obliku vrhunskog pakovanja.

Iako je sam Gilmour u par navrata poricao bilo kakvo dorađivanje muzike s albuma u studiju, ipak su nesporne neke činjenice koje su isplivale i nisu demantirane. Kompozicija “Comfortably Numb” je u studiju dobila još jednu akustičnu gitarsku dionicu, (izjava tonca Buford Jonesa), Richard Wright je ponovo snimio vokalnu dionicu u kompoziciji “Us and Them”, te je Sam Brown zamijenio prateći vokal Rachel Fury u kompoziciji “Comfortably Numb”.


Pink Floyd – “Money” (Live, Delicate Sound Of Thunder)

Sve ovo nije ni malo utjecalo na album i njegov status. U Americi is penje na #11. mjesto Billboarda, gdje žanje trostruku platinastu tiražu. Ni u ostatku svijeta nije lošije prošao, dapače!

Uz ovaj album se vežu dvije pomalo bizarne činjenice. “Delicate Sound of Thunder” je prvi rock album koji je pušten u svemiru i to od strane ruskih astronauta na raketi Soyuz TM-7.

Isto tako, album “Delicate Sound of Thunder” je jedini album grupe Pink Floyd službeno izdan u Ruskoj Federaciji.


Pink Floyd – “Delicate Sound of Thunder” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci