“Concert For George”

Studeni – 2003.

Vjerujem da ne treba posebno napominjati tko je bio George Harrison. Pored svog udjela u muzičkoj revoluciji u okviru matične grupe The Beatles, George Harrison je imao bogatu solo karijeru.

Paralelno s muzičkom djelatnošću, radio je, vodio ili doprinosio bezbrojnim humanitarnim projektima. Kao i ostali članovi grupe, čak je anonimno donirao ogromne sume novca udrugama koje su se bavile socijalnom komponentom i njenim poboljšanjem u sredini u kojoj su radile.

Za života je i spojio te dvije aktivnosti u obliku velikog koncerta za Bangladeš, postavljajući njime neke nove standarde. Tako je “Concert for Bangladesh” postao prvi veliki humanitarni koncert iza kojeg su mnogi slijedili. Isto tako, taj je koncert u život vratio već otpisanog Eric Claptona i naposljetku, zaradio je ogroman novac koji je pomogao državi na rubu gladi i kolapsa.

Sve su to crtice iz života Harrisona i kad je preminuo 2001. godine iza sebe je ostavio ogromnu legislativu, opus, ali i obavezu nasljednika i suradnika da nastave njegova djela.

To se dogodilo točno godinu dana nakon njegova odlaska kad je Eric Clapton okupio prijatelje (Billy Preston, Gary Brooker, George Harrison, Jeff Lynne, Paul McCartney, Ringo Starr, Tom Petty & the Heartbreakers, …) i napravio veliki koncert posvete nazvavši ga “Concert for George”.

Koncert je dakako snimljen te izdan kao dupli album koji je do današnjih dana certificiran 8 puta platinastom tiražom.
Isto tako, DVD, odnosno film snimljen tom prilikom je 2004. godine osvojio prestižnu nagradu Grammy za najbolji dugometražni muzički video.

Povodom proslave rođendana Harrisona, a da je živ bilo bi mu 75 godina, Olivia Harrison, koja se brine o legislativi supruga, je najavila veliko prošireno, skoro bi se moglo reći, ultimativno izdanje albuma “Concert for George”. Fokus je bačen na vinil, ali ponuđeni paketi su raznovrsni.

Od onog originalnog, 2 CD-a, preko 2 CD-a i 2 DVD-a, te Blue Ray, do četverostrukog vinilnog izdanja. Naposljetku, Deluxe Box Set koji je limitiran na 1000 pakovanja diljem svijeta, sadrži 4 vinila, 2 CD-a, 2 DVD-a i 2 Blu-Ray izdanja.


Paul McCartney, Eric Clapton – “Something” (Live)

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci