The Sex Pistols – prvi nastup!

Studeni – 1974.

Malcolm McClaren je u New Yorku radio „nešto“ s bendom New York Dolls. Upivši njihove ideje vraća se kući i ponovo susreće bend The Strand, kojeg je vodio prije prelaska Velike Bare.  Ovaj put je imao ideju kako će naprijed.

Bendu uskoro pridružuje Glen Matlocka na basu, te pjevača Johnny Rottena.

Potom sugerira promjenu imena u Sex Pistols.
I to je bilo to.

Trebalo se upustiti u avanturu zvanu živi nastup. Trebalo je hrabrosti s onoliko znanja stati na pozornicu, ali 06. Studenoga 1974. su i to napravili. No, taj prvi nastup nije dugo trajao jer je „netko“ isključio struju i koncert je bio naprasno prekinut. O razlozima se dan danas raspravlja, jedna je da je bilo prebučno, drugi da je bilo prenasilno, no osobno sam nekako uvjeren u treće, ispucali su sve covere koje su znali i to je bilo to!

Ipak nije bilo to, u biti nije „to“ bio kraj, jer nakon dvadesetak minuta bjesomučne  i isključenja struje, uslijedila je makljaža u dvorani. Put je tek onda bio popločan.

Koncert je inače održan u St. Martin’s College of Art u Londonu. Ugovorio ga je Matlock, koji je tu studirao. Bili su predgrupa pub rock grupi Bazooka Joe. (iako poprilično poznati, Bazooka Joe se nije uspio na komercijalnom planu održati iznad vode)

Interesantno u ovom kontekstu je za napomenuti, basista Bazooka Joe, Stuart Goddard je jedini dao kredite bandu. Uskoro je napustio matičnu grupu i promijenio ime, danas daleko poznatije od rodnog, Adam Ant. I kad o Bazooka Joe govorimo još jedna. Daniel Kleinman je danas poznati režiser, dizajner i autor mnogobrojnih kompjuterski dizajniranih scena u serijalu filmova o James Bondu.

Ovim su nastupom Sex Pistols zakotrljali lavinu i uz promućurnog managera Malcolm McClarena, ušli u povijest kao revolucionarni bend koji je promijenio tokove moderne muzike.


Sex Pistols – 1976 Early Live Footage

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci