Prog arheologija Genesis nasljeđa / I dio

Naše odredište je fantastična Zemlja Prog – i to onaj dio te čarobne zemlje čije stanovništvo uključuje ženu u večernjoj haljini s glavom lisice, zmijama koje piju krv i ludim starcem koji živi u glazbenoj kutiji, ali s nekim novim imenima, s nekim novim pričama.

Za razliku od mnogih drugih rock žanrova, prog je dobro svjestan svoje povijesti, od postanka do otkrivenja, sve do današnjeg vremena. Izvorni duh proga odnosio se na prevazilaženje proizvoljnih žanrovskih granica. Čak i više od većine glazbenika, prog rokeri su ciljali na besmrtnost.

Stoga, postoji nešto nadahnjujuće u neprobavljivosti proga, što još uvijek nije sasvim apsorbirano u kanonu kritički voljenog rock ‘n’ rolla, pa stoga zadržava dio svoje privlačnosti izvana. Često slavimo nasljeđe sastava zbog utjecaja, prepoznajući u njima sjeme novog; najbolji prog umjesto toga pruža šok starih.

U suvremenim glazbenim krugovima prog se još uvijek velikom većinom poistovjećuje sa “dinosaurima” iz stare škole poput King Crimson, ELP, Yes, Jethro Tull i, naravno, Genesis; dok se prog sastavi novih škola suočavaju s problemom uspoređivanja s tim “dinosaurima”.


U početku bijaše riječ, a onda je Genesis započeo život kao progresivni rock sastav, da bi ga to glazbeno putovanje dovelo na gornje slojeve progresivne scene, te je s kombinacijom kazališne hirovitosti i zavidne tehničke složenosti postao sinonim za posljednju riječ u epskom, inovativnom i dramatičnom prog rocku, prije nego što je niz promjena u članstvu doveo do transformacije njegovog zvuka, do nekih uglađenijih, sjajnijih, zapanjujuće uspješnih godina, postajući kreator nekih od najupečatljivijih tehnički savršenih pop pjesama koje su definirale desetljeće.

Od ćudljive i ekscentrične Gabriel-ove ere, ere kreativnosti koja pomiče granice i stiče underground obožavanje, do Collins-ove vladavine priskrbljujući komercijalnu privlačnost i svjetsku slavu. Genesis, sve iteracije te geneze, jednostavno su bitni dio progresivnog rocka. Pošten je sažetak reći da nijedan student žanra ne bi mogao zanemariti povijest i glazbu ovog značajnog čina.

Ironično, s obzirom na to da su nekoć bili antiteza modernom, Genesis je danas priznat i cijenjen kao djelo koje govori samo za sebe. Čini se da je Genesis uvijek imao “nevidljiv dodir” na svoje slušatelje i obožavatelje.

Premda, promatrajući s današnjeg aspekta, nasljeđe koje su zadržali glazbenici i najodaniji fanovi pripada ranijim inkarnacijama sastava, koje su pomaknule granice rock glazbe i lirski i instrumentalno i scenski. Svi bitni elementi onoga što je od tada postalo poznato kao ‘prog’ bili su prisutni u njihovom izrazu: fantastični, često bizarni tekstovi; duge, tematske kompozicije; očiti klasični utjecaj i odmak od tradicije zasnovane na bluesu; i bez premca glazbene virtuoznosti.

Njihovo je nasljeđe takvo da, iako ih je bilo gotovo nemoguće kopirati, ipak su utjecali na različite skupine – Genesis je bio pionir u mnogim zvukovima koje su oponašali rock sastavi sljedeće generacije svojim izvedenim izrazom, potvrđujući staru izreku da “prvi dojmovi uvijek traju”.


Neuschwanstein

Neuschwanstein je bio njemački progresivni rock sastav, osnovan 1971. u gradu Volklingenu u okrugu Saarbrucken. Ime grupe potječe od dvorca Neuschwanstein koji je romanička preporodna palača koju je sagradio Ludwig II Bavarski u Bavarskim Alpama kao utočište i kao hommage Richard Wagneru.

Postao je veliko ime tadašnje simfonijske progresivne rock scene u Njemačkoj. Baš kao i mnogi drugi prog-rock sastavi u drugoj polovici ’70-ih, Neuschwanstein je s manje ili više uspjeha pokušavao oponašati zvuk Genesis-a, nudeći zbirku izvrsnih simfonijskih prog rock skladbi uvelike u njihovu duhu, uz mnoge zamršenosti koje su kreativno vlastite ili proizlaze iz utjecaja mnogih drugih klasičnih prog sastava.

Neuschwanstein – “Battlement”


Acqua Fragile

Sastav koji nosi svoj Genesis, Yes i Gentle Giant utjecaj i pruža izrazito netalijansku marku optimističnog prog-rocka koji ima vrlo malo zajedničkog s onima poput Le Orme, Area, Osanna ili Banco, iako dijele isti svijetli, optimistični ambijent koji se nalazi na nekim boljim albumima PFM-a. Možda ne najoriginalniji stil, ali ipak dobra glazba. Klasična simfonija iz doba ranog Genesis-a, sve na engleskom jeziku, bez ikakvih elemenata talijanske prog scene koje obično čujete. Na prvom albumu ćete pronaći izbor atraktivnih pjesama ukrašenih lijepim melodijama i povremeno složenim instrumentalnim cvatnjama, iako albumu nedostaju prave melodije. Ipak, ljubitelji talijanskog i britanskog proga trebali bi pronaći dovoljno da zadovolje svoj ukus, a Lanzettijev glas zaista je vrijedan pozornosti.

Acqua Fragile – “Morning Comes”


Kyrie Eleison

Iako neki ljudi odbacuju austrijski sastav Kyrie Eleison kao klon Genesis-a, smatram ih jednim od vrhunaca simfonijske priče unutar progresivnog rocka.

‘The Fountain Beyond The Sunrise’ remek je djelo, pa čak i pod utjecajem ranih Genesis-a, pjesme su jedinstvene. Iako je produkcija jako loša, glazba je zapanjujuća: glasna (izobličenje granice) i mračna, teatralna i orijentirana na fantaziju.

 

Kyrie Eleison – “The Fountain Below The Sunrise”


Sensitiva Immagine

Vrlo talentiran, ali prilično nesretan sastav, Sensitiva Immagine osnovan je 1975. u Bologni, svirao je sjajan symphonic prog, ali je jedino izdao kazetu pod naslovom ‘E Tutto Comincio Cosi’ prije nego što je nestao. Ovdje govorimo o prvoklasnom symphonic progu s avanturističkim i bogatim zvukom te teškim utjecajima Genesis-a. Sastav nastupa u stilu svojih heroja s iznimnom energijom, nadahnućem i talentom te zamršenim romantizmom koji dodaju talijanski vokali. Impresivni simfonijski interludiji, proganjajuće melodije, obilje toplih akustičnih odlomaka, veličanstvenih moog sintesajzera i gitarskih solaža, dominantne klavijature po potrebi i izvrsne kompozicijske karakteristike opisuju ovaj album izgubljen u vremenu.

Sensitiva Immagine – “Harlem”


Babylon

Jedan od rijetkih primjera progresivnog rocka koji se pojavio iz područja Tampa Baya na Floridi, koji je u sljedećem desetljeću postao poznatiji po eksploziji death metal bendova. Babylon je nastao 1976., svirali su samo tri godine i izdali istoimeni album 1978., a kao i mnogi prog sastavi kasnih ’70-ih uvidjeli su sve manje povrata u ovoj vrsti glazbe koje su zaglušili ljuti pankeri i disko lopte na klizalištu. Iza sebe su ostavili ovaj album koji zvuči nešto poput izgubljenog albuma Genesis iz dana između ‘Nursery Crime’ i ‘Foxtrot’. Iako definitivno sastav koji je inspiraciju i komade crpio iz Van Der Graaf Generatora i Genesis-a, odradio je nevjerojatan posao stvarajući pjesme za ovaj album svježe, zanimljive i nezaboravne – čak i užasne.

Babylon – “Cathedral Of The Mary Ruin”


Pollen

Formirali su ga glazbenici koji će kasnije, odvojeno, postati važne osobe (često iza kulisa) na glazbenoj sceni Quebeca. Godine 1976. Pollen je objavio istoimeni debi album koji sadrži neke od najboljih i najimpresivnijih progresivnih rock skladbi u Sjevernoj Americi. Može se reći da je Pollen bio jedno od najvećih progresivnih djela Québeca sredinom ’70-ih, uključujući Harmonium i Maneige. No, njihova je glazba čistije ukorijenjena u simfonijskom žanru od njihovih sunarodnjaka, čija je glazba više folk orijentirana, harmonijska ili više fuzijska. Sastav se karakteritira čvrstim muziciranjem i blistavim specijalnim efektima i mogao bi se smatrati najsimfonijskim doprinosom Québeca svijetu progresivnog rocka.

Pollen – “La femme ailée”


England

Britanski sastav England kreirali su vlastiti izraz progresivne glazbe u stilu sredine ’70-ih Genesis i Yes.

Lijepo korištenje mellotrona, klavira i drugih tipki, zanimljivo bubnjanje ‘a la Bruford‘ i melodični bas koji se ne gubi u miksu. Sjajni vokali i harmonije, povremeno pjevani falset, režali su ili šaputali za dramski učinak. Tekstovi su više Genesis u pripovijedanju, ponekad duhoviti na poseban način. Klasičan primjer symphonic proga u svom najboljem izdanju. Album ‘Garden Shed’ zaslužuje daleko veće priznanje, jer je na razini s nekim od najboljih albuma koje su Yes i Genesis ikada snimili.

England – “Yellow”


Nightwinds

Nightwinds je opskurni kanadski sastav koji je 1979. objavio jedan jedini album pod istoimenim nazivom, objavljen tek nakon raspada sastava i po meni je zaboravljeni dragulj.

Prvi dojam bio je zaista dobar, jako dobar sympho prog s puno upečatljivih melodija. Glazba je inspirirana Genesis-om na instrumentalnim dijelovima, ali glas me više podsjeća na Peter Hammill-a.

Nightwinds – “Ivy”


Taurus

Nizozemski sastav Taurus je dobro znao da je njihov stari prog stil potpuno izašao iz mode početkom 80-ih i odlučio je napustiti dugačke kompozicijske forme radi kraćih i složenijih aranžmana, od kojih je najduži trajao 6 minuta. S njihovog symphonic rock albuma ‘Illusions Of A Night’ pod utjecajem Genesis-a sve skladbe podsjećaju na razdoblje britanskih legendi sedamdesetih. S Rob Spierenburg-om kao glavnim skladateljem, glazbena djela vode se uravnoteženom upotrebom Hammond orgulja i sintetizatora, ispunjavajući zvuk sa sanjivim, simfonijskim temama, podržan prekrasnim gitarskim linijama. Originalnost se u ovom slučaju čini nepoznatom riječju, međutim impresivno glazbeno stvaralaštvo i prekrasni odlomci u albumu, puni grandioznosti i dubokih emocija, nagradit će slušatelja.

Taurus – “The Boatman”


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci