Phil Spector / “Wall of Sound”

Studeni – 1962.

Ranih šezdesetih se muzika počela štancati na tekućoj traci.

Eksplozijom medija i vinila, diskografske kuće su se našle u poziciji da zarade ogromne novce, o kojima su samo dekadu prije mogle samo sanjati. Sama činjenica da je u to vrijeme svaki Amerikanac mogao imati kod kuće gramofon, je pridonijela neviđenom boomu na audio polju. I u svemu tome, jedan od važnih igrača je postao Phil Spector, najprije kao muzičar i skladatelj, a poslije kao producent.

I ovo posljednje će ga odrediti za cijeli život.
U svojim traženjima u studiju je pronašao specifični zvuk koji se mogao povezati samo s njime. Čak je skovan i sinonim “Wall of Sound”. Činjenica jest, da je njegova produkcija prepoznatljiva od prve odsvirane note pjesme koju je odradio.

Te 1962. godine, Phil Spector je već bio duboko u show businessu i slobodno se može reći, bio je jedan od “mogula” studijske scene. Svoj je status i sam zvuk izgrađivao manijakalnim radom u studiju i brušenjem pjesama do perfekcije. Na taj način se i rodio “Wall of Sound”.


The Crystals – “He’s A Rebel”

Prijelomni trenutak kad se “Wall of Sound” u potpunosti definirao i isplivao na površinu, se dogodio u pomalo bizarnim okolnostima.

Evo kratko.
Nedugo nakon što je hit tema “He Hit Me” zapljusnula top liste, Spector se okrenuo novom izazovu. Ovaj put vrijeme je bilo protiv njega. Naime, pjesma “He is a Rebel”, za koju je znao da će doći na vrh lista, je bila plasirana na dva mjesta. Jedno je bilo pod Spectorovom palicom, a drugo kod rivalskog tabora, tadašnje zvijezde Vikki Carr.

Pjesma je bila namijenjena ženskom kvartetu The Crystals, no oni su bili u New Yorku, a Spector u LA-u. Kako one nisu mogle stići na snimanje, pragmatičan kakav je i bio, uzeo je žensku grupu Blossoms, s njima snimio pjesmu i jednostavno je potpisao kao The Crystals. Pomalo bizarno za današnje pojmove, ali to mu nije bilo prvi put.

Ono što je bitno, je činjenica da je na toj pjesmi po prvi puta “Wall of Sound” došao do punog izražaja i da se cijela atmosfera pjesme poistovjetila sa Spectorom.
Kao što je Spector i predvidio, pjesma “He’s A Rebel”, dolazi na #1. mjesto top liste.


Ike and Tine Turner – “Rivers Deep, Mountain High”

Od tog je trenutka, Spectorova karijera, iako do tada plodonosna, krenula nebu pod oblake, te postaje zvijezda muzičke produkcije tog doba.

Možda najveće dostignuće u modernoj muzici Spector doživljava u produkciji velikog hita Ike and Tine Turnera, “Rivers Deep, Mountain High”.

Spector je svoj izričaj zadržao do kraja. Kažem do kraja, jer iako je još uvijek živ, nema previše dodira sa muzikom. Osuđen je 20 godina zatvora radi teškog ubistva.
No, ovo je već za crnu kroniku.

U ovom Vremeplovu govorim o čovjeku koji je stvorio i do krajnjih granica razvio jedan specifični i jedinstveni muzički izričaj

I po tome ga treba pamtiti!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci