Nektar – “Recycled”

Listopad – 1975.

Kad je Nektar izdao magnum opus svog postojanja, „Remember the Future“, rijetko tko je očekivao da će ovaj album uskoro, ako ikako, dobiti nasljednika.

No, dogodilo se. Nektar izdaje album „Recycled“, kojim ponovo skreće na sebe pogled cijele underground komune, ali i one iz main streama. Iako između njih stoji album „Down to Earth“, koji je pak sam za sebe zasebna priča, osjećaj kontinuiteta ne napušta slušatelja do posljednje note.

Album „Recycled“ je konceptualni album, na „a“ strani ondašnjeg vinila je jedna kompozicija i na „b“ strani, druga. I do ovog trenutka, teško da bi se moglo uprijeti prstom u njega i izdvojiti ga ne samo iz opusa benda već i cjelokupne produkcije tog vremena.

Ono što slijedi u potpunosti opravdava pridjev “progresivni“ ne samo u muzičkom smislu, već i u kontekstu u kojem egzistira. A on je sve samo ne kontekst vremena u kojem je nastao. Biti ispred svog vremena jest odlika progresivne muzike, ali biti ispred svog vremena kontekstualno i u „stotu“ pogoditi ono što će tek desetljećima nakon njegova izlaska doći, to je ipak korak dalje i više od obične riječi „progresivno“.


Nektar – “Recycled part 3”

Dakle, da pojasnim ove tvrdnje.
Na „a“ strani vinila se nalazi kompozicija “Recycled, Part One”, sazdana od sedam fragmenata u kojima bend elaborira o distopijskoj budućnosti u kojoj postoji samo reciklirana energija, jer su svi resursi „majke zemlje“ iscrpljeni nerazumnom eksploatacijom prirodnih bogatstava i energije.
Na „b“ strani, jednostavno nazvanom „Recycled, Part Two“, sazdanoj od pet fragmenata, nalazi se kompozicija u kojoj nas bend vraća u sadašnjost (u sedamdesete!!). U njoj se naglašava opasnost masovnog turizma i fokusira se na zaštitu netaknutih predjela prirode kojima prijeti turistička najezda i samim tim, uništenje.
Zvuči poznato sve skupa?

I da još jednom podvučem, govorimo o sedamdesetim godinama prošlog stoljeća!
E to znači biti progresivan u svojoj esenci.

S druge strane, onaj muzički dio ravnopravno staje uz bok albumu „Remember the Future“, te kad se sve skupa zbroji i oduzme, pitanje je koji album zaslužuje epitet „magnum opus“?

Teško je biti pametan, pa i kad su oba albuma ispred gramofona i sviraju jedan za drugim.
Odlučite sami!


Nektar – “Recycled” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci