Par crtica za fanove grupe Genesis

i za one koji su to bili!

Nakon dvogodišnje odgode (zbog Covida) Genesis su na turneji po UK, a poslije cijeli  cirkus seli na drugu stranu Atlantika. Sama turneja slikovito se zove The Last Domino?
Zašto sam upotrebio riječ cirkus? Kao tvrdokornom fanu grupe Genesis sama turneja ostavlja gorak ukus. AOR postava banda se ponovo ujedinila da možda izvuče zadnju kintu iz nečega velikog što se prije zvalo Genesis.

Gledajući i prateći sam tok turneje, gledajući polomljenog Collinsa, koji iz invalidskih kolica otpjeva cijeli koncert sam sebi postavljam pitanje, zašto?
Poznato je da je Collins imao jako teške zadnje godine. Problemi s kičmom su toliko kulminirali da mu je operacija omogućila da se može bar donekle normalno hodati. Slijedili su problemi u osobnom životu, masa njih. Sada, ako su se ujedinili da pomognu Collinsu, svaka čast s ljudske strane, ali muzičke, … .
Za mene, veliki upitnik poviše glave.

Sama štampa u UK blagonaklono prati turneju. Ima tu nostalgije i svega drugog. Publika koja posjećuje koncerte je također zadovoljna i tako karavana prolazi.

S druge strane  mjesec dana ranije Steve Hackett je počeo s Genesis Revisted sastavom turneju sa simboličnim imenom Seconds Out. Malo pojašnjenje „Seconds Out“ je live album grupe Genesis (bez Petera Gabriela) pojačanih ex bubnjarom King Crimsona, te grupe Yes, Billom Brudfordom. Album je izdan 1977 godine te je zadnji album na kojem je Steve Hackett bio gitarista. Samo ime albuma govori sve.  Ujedno taj album se smatra jednim od naj live albuma svih vremena i za mene zadnji njihov veliki album

Hackettova turneja popraćena je euforičnim kritikama otočke štampe te uzavreloj atmosferi na koncertima koje prelazi u ekstazu. Potpuni i kolosalni trijumf.  Nažalost ova turneja je ograničena samo na UK. Ponovo zbog Covida. Po dobrom Hackettovom običaju očekujem izdavanje albuma po završetku turneje.

I to su za sada novosti iz Genesis tabora. I dalje se spekulira da Hackett i Gabriel pripremaju „Lamb lies  ….“ turneju.
Ali za sada samo spekulira.

Toliko!

Povezani članci