Phil Chess
1921. – 2016.

Listopad – 2016.

U 95. godini je preminuo Phil Chess, suosnivač legendarne diskografske kuće Chess Records i glavni pokretač prvog blues booma u Americi.

Samo spomenuti lansiranje legendarnih zvijezda tog doba i utemeljitelja svega što danas čujemo, Chuck Berryja, Muddy Watersa, Bo Diddleyja, Ettu James… , je dovoljno da ga se smjesti u povijesnu ladicu na najvećem katu.

Sin poljskog emigranta, Phil i njegov brat Leonard su pokrenuli novu diskografsku kuću Chess Records u Chicagu, davne 1950. godine. Kako je kuća otvorila vrata crnim glazbenicima, skoro preko noći Chess Records je postao centar muzičkih zbivanja tog doba. Kompanija se našla u nebranom grožđu, jer u biti, u to vrijeme, nitko nije obraćao pozornost na blues. Bila je to zabava za najniže slojeve američkog društva.

U tom povijesnom kontekstu nije trebalo puno i na površinu su isplivali oni najkvalitetniji i tržišno najprofitabilniji. Lista pulena Chess Recordsa je beskonačna i s današnje perspektive, za poznavatelje muzike, čini se da je baš Chess Records bio početna točka iz koje je sve skupa krenulo. Jer imena, Chuck Berry, Muddy Waters, Bo Diddley, Etta James, Howlin’ Wolf, Buddy Guy i još bezbrojni obojeni blueseri su bili ti koji su i ne znajući potakli eksploziju bluesa u Engleskoj i inicirali British Boom, koji je osvojio cijeli svijet, te se kao neka vrst bumeranga vratio preko Atlantika u Ameriku.

chess-sSvi veliki sastavi u rock miljeu za uzore imaju neke ili mnoge od glazbenika iz kataloga Chess Recordsa.

Chess Records je u svom izvornom obliku živio do 1969. godine, kad su brača prodala kompaniju konzorciju General Recorded Tape. Leonard Chess nedugo nakon prodaje umire, a Phil se još dvije godine aktivno bavi promocijom muzike, da bi se 1972. godine povukao u Tuscon u Arizoni, gdje je uživao do svojih posljednjih dana, van svih muzičkih tokova.

Iako je Chess Records bila (kreativno) aktivna relativno kratko vrijeme, u svoj je katalog imala najeminentnija imena tadašnje blues scene i svojim je djelovanjem omogućila popularizaciju do tada prezrene forme, bluesa. Kao rezultat ovakvog pristupa rodile su se LP ploče koje su našle svoj put do mladiča preko Atlantika i ostalo je povijest.

Brača Chess su stanari “Blues Hall of Fame” od 1995. godine.

Život i rad brače Chess je i ovjekovječen na filmskom platnu. Film “Cadillac Records” opisuje životni put diskografske kuće i na vjeran način dokumentira jednu epizodu koja je pokrenula lavinu sa “djetetom bluesa“, rock and rollom!

Phil Chess – R.I.P!

Povezani članci