The Rolling Stones – „12 X 5“

Listopad – 1964.

Bilo je to vrijeme kad su se sadržaji albuma prilagođavali tržištu, te nije bilo rijetko, čak i veoma često, da izdanja u Americi nisu slijedila izdanja u ostatku svijeta. Stoga i ne čudi da album „12 X 5“, kojeg su izdali the Rolling Stonesi nosi oznaku, „drugi album u Americi“, jer je samo tamo izdan pod ovim naslovom i s ovim sadržajem. Radilo se u biti o proširenom izdanju EP albuma „Five by Five“, koji je izdan u UK.

Kako je prvi album grupe doživio uspjeh, diskografska kuća je željela kapitalizirati trend i sklepala materijal da bi napunila dužinu albuma. Doduše to „sklepala“ je odgovarajući izraz za proces, jer sadržaj ipak ne prati taj ton. Interesantno je napomenut u ovom kontekstu da su the Rolling Stonesi po dolasku u Ameriku bili reklamirani kao najnoviji tvorci hitova iz Engleske (England’s Newest Hit Makers), iako, na tom istom prvom albumu nema ni jedne njihove kompozicije, a kamoli hitova. No, marketing je uvijek bio …


The Rolling Stones – “It’s All Over Now” (Original Single Mono Version)

Album, kao i EP nosi obrada kompozicije Bobby Womacka, “It’s All Over Now”, s kojim grupa po prvi put dolazi na #1 mjesto UK top liste.

Na albumu se nalaze i tri kompozicije koje su (sramežljivo) napisali Mick Jagger/Keith Richards, ali i dvije kompozite koje potpisuje cijela grupa, pod pseudonimom “Nanker Phelge”.


The Rolling Stones – “Under The Boardwalk”

Album „12 X 5“  je zacementirao the Rolling Stonese kao atrakciju na Novom Kontinentu i istovremeno bio uvod u početke kreativnog rada tandema Jagger/Richards. Nije tajna i kako je došlo do toga da ovaj tandem počne s radom. Naime, manager grupe je uvidio da od obrada mogu živjeti neko, ali ne i cijelo vrijeme, te je pokušao privoljeti grupu na pisanje autorskih kompozicija. Očito nije išlo, jer je nakon toga poduzeo očajnički korak. U kuhinju stana je silom ubacio Micka i Keitha, zaključao ih rekavši im da će vani tek kad budu imali bar jednu pjesmu spremnu za snimanje.

Očito silom prilika Kamenje se počelo Kotrljati.


The Rolling Stones – „12 X 5“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci