Traffic – “On The Road”

Listopad” – 1973.

Grupa Traffic izdaje drugi „live“ album „On The Road“.

U trenutku izlaska album grupa je bila na zalasku kreativnog djela svog opusa, te i s te strane album predstavlja vjeran dokument ne samo vremena i trenutka, već i kreativnog nivoa na kojem je obitavala.

Ovo „kreativno“ je indikativno iz mnogo razloga. S povijesne distance jasno je da je grupa Traffic imala nevjerojatne oscilacije u kvaliteti i prezentaciji pjesama, od onih kojima je parala nebo muzičke Himalaje do prosječnih radova kojima bi se mogla podičiti grupa iz druge lige. Razloga ima puno, možda i previše, ali zajedničko im je to da su članovi odlazili, vraćali se, ponovo odlazili, oni koji su ih mijenjali su ostajali, pa i oni odlazili. Uglavnom samo je Steve Winwood bio stalni član. To se dakako osjetilo i na kreaciji, jer ma koliko Winwood bio „wunderkind“ i genijalac, kad o grupi Traffic govorimo, mogao je u punom smislu te riječi funkcionirati samo uz Capaldija, Masona i Wooda. Bilo je dovoljno da samo jedan od četvorke ne bude na snimanju, Traffic je padao ispod oblaka. Stoga je i ovaj album poseban, jer na njemu fali „samo“ Mason. Imajući u vidu da je njegova uloga prvenstveno bila usmjerena na pop orijentiranu kreaciju, na albumu se i ne osjeća njegovo odsustvo.

Za razliku od prethodnika „Welcome to the Canteen“ (na kojem i ne piše da je izdan pod imenom grupe!!!), „On the Road“ je produkcijski napravljen daleko bolje, moglo bi se reći, superiornije, te se cijelom dužinom sluša bez zamjerki u tom smjeru.

U trenutku izlaska album je bio kritiziran radi dužine kompozicija. Prebacivali su mu nekoherentnost (ma što to značilo u kontekstu!) kompozicija u odnosu na original. Ali, uvijek postoji jedno „ali“, u ovom slučaju veliko. Naime, cijeli je album sazdan na improvizacijama, po kojima je grupa bila poznata. Kompozicije sa studijskih albuma su bile samo kosturi oko kojih se gradila jamovska struktura. Razumijevajući taj trenutak i trend, postaje jasna i posljednja prepreka pri prihvaćanju ovog odličnog albuma.
Zašto ne velikog?
Nemam pojma, možda je i to, meni je odličan, čim ga se nakon pola stoljeća rado sjećam i još radije poslušam.

Uostalom, provjerite sami!


Traffic – “On The Road” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci