Dire Straits – “Dire Straits”

Lipanj – 1978.

Dire Straits izdaju debut album.

Album instant provlači pažnju muzičke javnosti na ovu grupu, te se uz pomoć singlice „Sultans of Swing“, penje po top listama.

Izlazak albuma je donio dašak svježine na poprilično ustajaloj rock sceni, na kojoj su jedan za drugim nestajali veliki sastavi sedamdesetih.

Era punka je bila na vrhuncu, disko muzika je zauzimala sve više prostora i u toj konstelaciji snaga bio je stvarno podvig uspjeti sa verzijom čistog rocka. Dire Straits su donijeli novi izraz u muzici, očistivši izričaj od svih mogućih prirepaka, a da pri tom nisu izgubili ono osnovno – energiju, koja se u obilnim količinama izlijevala iz njihove muzike.

Dire Straits je inače oformljen od strane brače Knopfler, a ime banda im se samo nametnulo.


Dire Straits – “Sultans of Swing“

Naime, oboje su bili u bezizlaznoj financijskoj situaciji, odnosno nalazili su se u „škripcu“. Po oformljivanju snimaju pet demo snimaka, posudivši novac za studio. Demo traku su jedno jutro ostavili na prag stana poznatog DJ-a Charlie Gilletta.

Ovaj je traku poslušao, svidjelo mu se ono što je bilo na njoj i počeo je puštati u svojim emisijama. Dva mjeseca kasnije Dire Straits potpisuju ugovor za snimanje s diskografskom kućom Phonogram.

Ostalo je povijest!


Dire Straits – “Dire Straits” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.


*Sve naknade za autorska i srodna prava regulirane ugovorom s Gradskim Radio Trogir!
*All copyright, royalties and related fees regulated by the contract with Gradski Radio Trogir!

Povezani članci