Kako su dobili ime: The Rolling Stones?

Nema se baš previše toga reći o originalnim porijeklu imena jednog od najvećih bendova u muzici prošlog i ovog stoljeća.

Iako sam pojam rolling stones u direktnom prijevodu znači „kotrljajuće kamenje“, što je izraz koji se danas tu i tamo koristi da bi se opisao bend odnosno njegove aktivnosti, on nema ulogu u nastajanju imena.

Isto tako, rolling stone je u slengu američkih „nomada“ bio zamjena za imenicu „drifter“, što u prijevodu znači lutalica ili još preciznije, skitnica. Pa ni taj idiom nije imao utjecaj na nastajanje imena benda.

Ime benda je došlo od pjesme Muddy Watersa, „Rollin’ Stone“!

Zašto je Brian Jones (koji je bio alfa i omega u grupi i o svemu odlučivao!) uzeo baš to ime, baš tog umjetnika, mislim da je nepotrebno govoriti, jer gazimo u područje opće kulture!


Muddy Waters – “Rollin’ Stone”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci