“Respect”

Film o kraljici soula i još mnogočemu!

Kao rijetko koji film koji počiva na muzici kao temelju svog postojanja, ovaj film ostavlja nedoumicu sve do posljednje minute svog trajanja. Nisu to nedoumice po pitanju kvalitete, kako izvedbe tako i same produkcije, nisu to nedoumice koje pitaju da li je ovo film o Arethi ili za Arethu, ovo su nedoumice o smjeru u kojem film gazi. Svakom sekvencom krivuda u drugom smjeru, ali pri tom, smjer u kojem globalno ide je pravocrtan.

Iz ovog uvoda je vjerujem jasno da pred nama stoji vrhunski film, vrhunske produkcije, pa ako baš hoćemo i vrhunske vjerodostojnosti. Prisjetimo se nastajanja filma, a on je mukotrpno nastajao, jer se nisu mogli naći odgovarajući glumici, sve dok Aretha nije čula Jennifer Hudson. Iako je Jennifer dobro poznavala Aretu, prema njenim riječima, morala je puno toga ispočetka, poglavito jer je pokušala vjerno prikazati Arethu.
Da li je uspjela?

Sigurno da jest, jer i sama je Aretha rekla za snimanja da Jennifer zaslužuje Oscara za ovu ulogu. Nažalost Aretha Franklin nije doživjela premjeru, jer je film radi epidemije ugledao tamu kino dvorana tek u Kolovozu ove godine, a Aretha je preminula tri godine prije.

No, da sve bude kako je Aretha odredila pobrinuo se njezin suprug Ted White, koji je nadgledao završno snimanje i odobravao scenarij koji se bezbroj puta prepravljao.

Rezultat nije izostao i pred sobom imamo dokument vremena kad se stvarala muzika i postajala ono što će se danas zvati „music explosion“.

Film prati Arethu od malih nogu, ne za ništa. U najranijem razdoblju svog života, dok je još bila dijete, bila je silovana, što je ostavilo neizbrisiv trag na njenu psihu, trag koji je pratio cijelog života.

Iako politički aktivna, poglavito za vrijeme Martin Luther Kinga , a potom Angele Davis, njen se život vrtio i usmjeravao samo na muziku.

Film lijepo prati pojedina razdoblja života i ćemu tajiti, čak oni koji su poznavali njen rad, u ovom filmu će naći nepoznatog materijala iz života ove umjetnice.

I kao na filmu, ovaj film završava sekvencom originalne Arethe Franklin u kojoj pjeva svoj veliki hit “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman”, prateći se na klaviru.

E sad, nakon onog notornog „The End“, moramo se vrati na početak ovog osvrta na film. I nedoumicama.
Zašto i ćemu?

Pa jednostavno, jer film nije muzički film, iako obiluje muzikom. Ovo nije ni dokumentarni grani film, iako vjerno dokumentira Arethin život.

Kad se sve skupa sumira, ispada da je film „Respect“ baš o tome što naslov govori. O poštovanju kojeg je tražila cijeli život i o slobodi za koju se borila cijeli život. I jedno i drugo je nakon godina borbe dobila i trijumfalno napustila ovaj svijet.

Ovaj je film oda borbi za sebe, za svoje pravo i slobodu koju bi po prirodi stvari moralo imati svako biće na zemlji. Film nažalost dokazuje da tome nije tako, ali i pokazuje kako to izboriti. Jasno, nije svatko Aretha Franklin, ali ne zaboravimo da svatko u sebi nosi njenu verziju kad je o borbi riječ. Stoga, krediti svim učesnicima ove predivne životne filmske priče koja nam je na neuvijeni način dala do znanja.

Da, može se ako se hoće!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci