Auri – II – “Those We Don’t Speak Of”

Zora noćne želje

Sve počinje vizijom. Virtuozna mašta slobodno lebdi u zraku, sastavljena od višestrukih fragmenata i ideja koje se postupno sve više konkretiziraju, polako se oblikujući, a zatim konačno formiraju iz umova njihovih tvoraca kao novi projekt. Potpuno neočekivano, to je samo prirodan, tečan proces.

No, u prolaznim trenucima između stanja budnosti i dosezanja vrata svijeta snova nalazi se granica odakle dolazi raspoloživa glazba (ne)ispričanih drevnih priča – nebeski sklad triju kreativnih duša poznatih kao Auri.

Ovaj projekt pomogao je Tuomas Holopainen-ovoj viziji i skladateljskim idejama širom otvoriti vrata kad nije imao mnogo inspiracije za stvaranje nove glazbe za Nightwish; Auri je bilo njegovo pribježište i blagoslov.


Auri – “The Valley”

Projekt je svoj životni put probio vjerom trojice strastvenih umjetnika koji su osjetili potrebu za postojanjem glazbe koju nisu mogli opisati, formiranu jednostavno skladnom simbiozom i inspirirani međusobnim uvažavanjem talenta i kreativne vizije.

Skladnost i kohezija članova grupe doista se osjeća u skladbama, ali očito je vokal taj koji preuzima gotovo svu dimenziju, a posebno onaj Johanne Kurkele koji služi kao zajednička nit čitavom izrazu. Troy Donockley ima veću ulogu u pozadini čak i kad njegova ozbiljna i iznenađujuća intervencija unosi više mase, dubine i širine u kompoziciju. Ne treba isticati da se produkcijom odaje počast vokalnom aspektu, dok su instrumentalne izvedbe suptilne i usmjerene na ukupan dojam.

Kako snaga istraživanja leži u suočavanju s nepoznatim, krajnji rezultat stoga je značajan odmak od dobro poznate težine ‘symphonic power metala’ Nightwish-a, u korist nježnih tekstura i eteričnih zvukova, zalazeći duboko u mračni, osebujni svijet folk glazbe, upotpunjen s mnoštvom sjena, prekrasnih vokala i nebeskih trenutaka.

Poigravajući se konceptom dinamike, ponekad uspavljujući svoj put u opći životni ambijent, stvorili su svojevrsni epsko-romantični neoklasicistički prog folk koji kao da lebdi u neobičnim sferama, koje su neopipljive, ali oslobađaju višestrane zvučne kulise ispunjene snažnim slikama, gdje se zemaljske stvari pretvaraju u onostrana čuda.


Auri – “Pearl Diving”

Ove zvučne kulise temelje se na keltskim tradicionalnim zvukovima u savršenoj harmoniji s laganim hipnotičkim elektronskim elementima, atmosfersko-kinematografskim nizovima snova, melankoličnim melodijama i dašku preobraženog misticizma; bujna instrumentacija koja daje nedokučivu dubinu.

Kao djelomično euforična, jedinstvena i strastvena proslava naših drevnih korijena, negdje između skandinavske i britanske (keltske) kulture, osjećaj odiše mrakom sjevernoeuropskih šuma i vjetrovitom slavom njegovih obala, čineći ga istovremeno idiličnim i onostranim.

Očekuju vas opsežne zvučne kaskade pune čarobnih i nadrealnih trenutaka koji dodiruju sva osjetila; ponekad čežnjive i sanjive, a zatim opet uzbudljive i intenzivne, naizgled oslobođene vremena i zemaljske prisutnosti, donoseći tek malo više ljepote u ovaj svijet.

Postoji mjesto na rubu oceana, gdje vjetar govori kroz čelična pluća. Planina koja čeka putnika. San koji čeka sanjara. Došli ste dovde, usuđujete li se ići do kraja? Sumnja može doći u posjet, ali to je samo još jedan prijatelj na putu. Nježni podsjetnik na taj savršeni ‘Kiss Of Life’ po dolasku. Zamislite da ste već tamo. Pronađite svoj osmijeh, upalite svjetionik i dopustite nam da vas čujemo kako kličete! ” – Johanna Kurkela


Auri – “Kiss The Mountain”

Njihova je glazba poput slika, bogata, šarena, višeslojna i višedimenzionalna, upravo ona vrsta glazbe koja ima zagonetnu moć, moć koja pokazuje da inspiracija rađa inspiraciju, jer ‘Those We Don’t Speak Of’ je priča koja se hrani slobodnim interpretacijama slušatelja.

Ovdje je svaka pjesma priča za sebe i savršeno je izdanje za slušatelja koji voli glazbenu avanturu, uzimajući je u toku, jer je putovanje kroz ovu novu kolekciju fascinantno, intrigantno i poučno.

Uronjena u posebnu stvarnost, u duhovnu dimenziju života, duša je zahvalna.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci