Santana – “Marathon”

Rujan – 1979.

Santana izdaje deseti album “Marathon”

Iako je nosio hit “You Know That I Love You”, koji je došao na Top #40, album ipak predstavlja komercijali poraz ovog umjetnika. Da je samo to, onda bi sve skupa nekako i bilo podnošljivo, no album isto tako označava daljnje klizanje Santane prema nekom muzičkom centru (AOR), u kojem se nikada nije osjećao “kao kod kuće“.

Nakon uspješne prve faze stvaralaštva unutar Santana Benda, Santana kreće teškim pravcem i na njemu izdaje briljantne (“Welcome”), pa čak i genijalne albume (“Caravnaserai”).

Suradnja s John McLaughlinom, Alice Coltrane, Stevie Ray Vaughanom, Miles Davisom … ga je odvela van komercijalnih voda, ali zato mu je priskrbila auru top umjetnika, koji suvereno pliva u rock, latino i fuzijskim vodama.

Kako se pritisak diskografske kuće pojačavao, da bi nekako udovoljio komercijalnoj komponenti, Santana se polako odmiče od sebi ugodnih voda i kreće u avanturu u kojoj rezultat može samo biti jedan, poraz!


Santana – “You Know That I Love You”

To se i dogodilo, te je karijera ovog umjetnika upala u tjesnac, pa čak je bilo momenta da je dosegla samo dno. No sve se uskoro promijenilo, ali to nije predmet ovog osvrta. Ono po čemu se će možda pamtiti ovaj album jest povratak Alex Ligertwooda na vokalu. Pored neospornih bljeskova, pogotovo na početku albuma, ipak je sve je to bilo slabo i neinventivno.

“Marathon” u opusu samog Santane ipak zauzima istaknuto mjesto, ali po onome negativnom. Do ovog albuma vrijedilo je pravilo da Santana ne može napraviti loš album!


Santana – “Marathon / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci