Pink Floyd – „A Momentary Lapse of Reason“

Rujan – 1987.

Apsolutni događaj ovog mjeseca je izlazak albuma „A Momentary Lapse of Reason“, grupe Pink Floyd.

Ovo grupe bi ipak trebalo staviti u neke navodnike, jer je u momentu izlaska ovog albuma Pink Floyd debelo nadrastao granice zbroja osoba koje ga čine i postao institucija, čak veća i od samih tvoraca.

Da je ova konstatacija točna potvrđuje uspjeh ovog albuma.

Krenimo nekim redom.

Nakon izdavanja albuma „Final Cut“, kraj Pink Floyda se nadzirao na bliskom horizontu. Sama činjenica da je grupu nakon tog albuma napustio Roger Waters, kreativni alfa i omega, nije ostavljala puno nade u neki daljnji život.

Po drugi, a činilo se i posljednji put, odlazak kreativne lokomotive je zaprijetio egzistenciji grupe.

Prvi put se to dogodilo nakon odlaska Syd Baretta, koji je de facto sam napisao sve što je grupa do tada izvodila. Našavši se na vjetrometini, okrenuli su se psihodeličnom izrazu i u tom traženju uspjeli.


Pink Floyd – “Learning To Fly”

Ovaj put je situacija bila bitno drugačija.
Odlazak Roger Watersa nije okinuo prekidač istraživanja, jer govorimo o kraju osamdesetih, kad su manje-više svi izvori bili iscrpljeni, a novih nije bilo na vidiku.
No i pored toga, David Gilmour poziva sebi Richarda Wrighta i Nick Mansona te time stiče legitimitet naziva grupe. To je dakako pokrenulo sudske parnice, ali one nisu predmet ovog članka.

U nedostatku novog materijala, trojka se okreče temama koje je Gilmour napisao za svoj solo album, prilagođavajući ih izričaju grupe.
Bio je to prvi Pink Floyd album bez koncepta, izdan samo kao zbir nepovezanih tema. Biva mlako primljen i ništa nije ukazivalo da tako neće i ostati.

I onda je došla turneja, svaki koncert je bio trijumf, te je na kraju, i sam album počeo svoj život na vrhovima top lista ostajući tamo dugo vremena.


Pink Floyd – „A Momentary Lapse of Reason“ / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci