Vedran Baotić – “Stringville”

Neke se stvari moraju priznati. Između ostalog i razlika između instrumentalnog i albuma koji sadrži liriku. Na stranu umijeće pisanja te iste lirike, ali instrumentalni dio u tim kompozicijama je u pravilu „lakši“. (Ove će navodnike razumjeti svi koji znaju o ćemu govorim.)

Izdati instrumentalni album je svojevrsna hrabrost, pogotovo danas u vrijeme instant pjesmuljaka koji svoje trajanje baziraju na trajanju vokalnih dionica s malo i ništa instrumentala osim nužne pratnje. Stoga je i segment publike koji je okrenut nečem drugačijem i te kako reduciran. Do te mjere da danas skoro da govorimo o endemskim primjercima koje interesira ta i takva muzika.


Vedran Baotić – “Train Tracks”

No, prave umjetnike s neobranjivim porivom za stvaranje nikada nije zamarala ta komponenta, jer djelo koje kreira izlazi iz njega ne zato da bi mu netko skidao kapu u prolazu ili ga kovao u zvijezde, već jednostavno radi to radi sebe. Olakšava dušu od utega koji svakim danom odgode biva sve veći i sve teži.

I znate što, ne postoji iole ozbiljniji ljubitelj muzike koji to i takvo djelo neće prepoznati i to „iz prve“.

Jedan od takvih je i album „Stringville“ gitariste Vedrana Baotića. Vjerojatno se rađao veoma dugo, ali se zato konzumira u jednom dahu. Utezi koje je oslobađao njegovom kreacijom su isporučeni u obliku prekrasnih kompozicija koje već na prvo slušanje neuvijeno kažu da je pred nama lijep album koji obiluje svime što jedan album ove provenijencije treba imati.


Vedran Baotić – “Southbound”

Iako izrazito gitarističko usmjeren, nemoguće je ne primijetiti diskretni šarm pratećih muzičara koji su dali ogroman doprinos albumu. Pratnja je besprijekorna, toliko dobra da na trenutke uhvatite sebe u razmišljanju da možda ipak ovdje nema elektronike. No, za kratko, jer ipak, … .

Vedran je napravio album koji se sluša i koji će se slušati. Idealna je podloga za bilo kakva (muzička) okupljanja. Nezahvalna uloga pozadinske muzike jest malo podcjenjivačka s obzirom na njegov sadržaj, ali pravi će ljubitelji prepoznati o ćemu se radi i slušati ga onako kako se album koji ovo zavrjeđuje inače sluša. Ispred zvučnika ili sa slujama na ušima, zatvorenih očiju, prepuštajući se magiji nota od kojih ni nijedna nije suvišna i svaka ima svoje mjesto.

Decentnost izlaganja i izbjegavanja bilo kakvih zamki šablona ikakvog žanra, čini ovaj album posebnim u svojim okvirima. Napravljen u najboljoj maniri američkog zapada, na tragu južnjačkog utjecaja, pa čak i s countryjem koji tu i tamo izranja na površinu, album u svojoj širini jednostavno predstavlja žanr za sebe.


Vedran Baotić – “You and Me”

Ono čime još obiluje ovaj album jest atmosfera. Toliko puta spominjana, puno puta prežvakana tema, a opet, sa svakim novim ostvarenjem aktualna. Jer, ne vidim problema uhvatiti notu na traci, ne vidim problem ni snimiti besprijekorno kompoziciju koja je umjetniku netom bila u glavi, ali uhvatiti atmosferu koja okružuje kompoziciju i utapa se u njoj, to je već nešto drugačija priča, priča koju priča ovaj album.

Da se razumijemo ovo nije revolucionarni album, neće promijeniti tokove moderne muzike, pa čak ni u nas. Neće vas oboriti s nogu svojom ingenioznošću u želji za eksperimentom, ali ono što hoće je da će vas zaokupiti, ukrasti vam pažnju, ukrasti vam po koji sat koji ste mislili potrošiti negdje drugdje i u tim trenucima vam pružiti rijetko zadovoljstvo muzičkog užitka.

Vjerujem da Vedran nije ni slutio, ili se bar potajno nadao, da će ovaj album ovako djelovati na nekoga,

Na mene jest!
Na vama je red!


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci