Mahavishnu Orchestra – “Mahavishnu”

Kolovoz – 1984.

Trebalo je osam godina da John Mahavishnu McLaughlin ponovo oformi novu inkarnaciju Mahavishnu Orchestra i uđe u studio.

Bilo je to vrijeme kad je interes širokih masa za fuziju opasno erodirao, te je i ovaj događaj prošao prilično nezapaženo. Okupivši ponovo „dream team“ (Mitchel Forman, Jonas Hellborg, Bill Evans, Billy Cobham ), McLaughlin kreira album koji teško da je privukao stare fanove prve i druge inkarnacije, a nove u tom trenutku je bilo nemoguće privući. I tu otprilike završava priča o ovom albumu.

No, faktografije radi, nastavljamo.
McLaughlin se kao i Zappa „zalijepio“ za synclavier u tolikoj mjeri da je ipak izgubio granicu do koje može ići, a da ne postane (bar meni) iritantan. Jest da je gadget unio mini revoluciju, ne toliko svojim postojanjem koliko onime što je došlo iza njega, ali u tom kontekstu govorimo o tehnologiji, koja ipak ne smije prevladati onu umjetničku u kompoziciji.


Mahavishnu Orchestra – “Radio Activity”

Daleko od toga da je album sterilan ili loš u bilo kojim parametrima. Jednostavno, moramo ga promatrati kao trenutni izričaj ovog velikana, svidjelo nam se to ili ne. Same kompozicije, kad se „tehnološki ogole“ i te kako imaju svoju težinu, više jazz provenijencije nego fuzijske, ali i to je pitanje ukusa.

Ono što pak oduševljava na albumu jest eklektika i sloboda koju upražnjavaju svi sudionici ovog projekta. Kakva imena, takva i svirka! Da li je na granici „l’art pour l’art“ logike ili pak nosi svoju smislenu poruku, neka svatko zaključi za sebe.

I na kraju, za giganta koji je potpisao remek djela, „Inner Mounting Flame“, „Birds of Fire“, „Between Nothingness & Eternity“, „Lost Trident Session“, „Apocalypse“ i naposljetku biser „Visions of the Emerald Beyond“, premalo!!


Mahavishnu Orchestra – “Mahavishnu” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci