Canzoniere Grecanico Salentino – “Meridiana”

Novi sloj tradicije

Nijedna tradicija ne može opstati nepromijenjena, iz jednostavnog razloga što je svaka tradicija artikulacija i pregovaranje o temama koje se kritički preispituju, čak i kad se vjeruje da čuva “bit”, jer niti jedna tradicija nije imuna na cjelokupno kretanje društva, i sam je čin romantično “individualistički”.

U stvari, ona je rezultat glazbenika i intelektualaca koji su kroz povijest trajno radili na konceptu “tradicije”. Danas oni žive tradiciju sa sviješću da žive u trećem tisućljeću, na  lokalnom ili čak globalnom tržištu, te otvorena uma za svaki poticaj koji bi mogao biti “koristan” u smislu obogaćivanja svog djela smislom.


Canzoniere Grecanico Salentino – “Balla Nina”

Drevna tradicija glazbe i plesa ‘pizzica’ pripada obitelji ‘tarantella’ u južnoj Italiji, i obično se izvodi na okupljanjima, vjerskim i obiteljskim proslavama. No, pizzica je također uključena u ritual ‘tarante’, koristeći iscjeliteljsku moć glazbe i plesa da izliječi otrovni ugriz tarantule. Ovaj ples, ovaj ritam povezani su s poganskim ili čak dionizijskim obredom posjedovanja koji se nastavio prakticirati u južnoj Italiji, čak i nakon što ga je crkva zabranila: mit o tarantuli, čiji je ugriz svoju žrtvu nadahnuo otrovom manifestira se samo kao rasplesani trans kako bi ga mogao poništiti.

Danas je pizzica postala simbol ponosa i iskupljenja u cijeloj Italiji, te primjer ponovnog prisvajanja lokalne tradicije koja je sada postala globalna, povećavajući onu dimenziju rituala s orgijskim i božanskim okusom svojstvenu glazbenom duhu.

Na tragu te tradicije u kojoj glazba i ples neprestano prati živote ljudi, sastav s korijenima i čvrstim identitetom, koji ima civilizacijsku misiju djelovanja kao kolektivno sjećanje, Canzoniere Grecanico Salentino je uvijek balansirao glazbenu tradiciju Salenta sa svojim suvremenim osjećajem. Time su stvorili zadivljujuću sintezu lokalnih i međunarodnih zvukova, spoj stilova i utjecaja koji nikada ne gubi iz vida svoje korijene, ali i s nepogrešivim pristupom suvremenijem izrazu, spajajući tradicionalne ritmove i instrumente s novim zvukovima i utjecajima, te pretvarajući lokalnu glazbu u globalni brend za današnju globalnu publiku.


Canzoniere Grecanico Salentino – “Orfeo”

Glazba za ples, rođena s idejom da nam vrati želju za slobodnim plesom, da nas vrati korijenima naše kulture, gdje ples oslobađa duše i tijela. Tkanje je potamnjelo, zvuk suvremen. Rezultat je zvučni jezik bez granica, gdje se pojavljuju drevni zvuci autohtonih instrumenata: bubanj, daf, kastanjeta, tambure svih oblika i veličina okupljeni u snažnom hipnotičkom ritmu, mudro pomiješani s elektronskim zvukovima i ritmovima, u braku sa salentskim, mediteranskim i arapsko-andaluzijskim melodijama. Psihodelična violina Mauro Durante-a predstavlja protutežu nezaustavljivom pjevanju Giancarlo Paglialunga-e koji staje samo kako bi napravio mjesta za blistavi glas Alessie Tondo. Refren stječe boje: harmonika, bubnjevi i pljesak prate melodiju pjesme, miješajući prošlost i sadašnjost zbog obnove tradicije.

Canzoniere Grecanico Salentino vraća se s albumom ‘Meridiana’ (sunčani sat), albumom o konceptu vremena, reflektirajući ga u svim njegovim različitim i višestrukim aspektima. Vrijeme se istražuje kroz međugeneracijski dijalog; mitologija i granica između života i smrti; čarobna moć glazbe i plesa za prevladavanje udaljenosti i utjecaj na svijet. Postoji ljubav koja se rađa i ona koja prestaje; prekinuto vrijeme, negdje između sna i lucidnosti, djetinjstva i nesvjesnog; suvremeni Jug, kojemu pripada cijela Italija, sa svojim zasljepljujućim svjetlom i sjenama koje neizbježno baca; i razmišljanja o težini vremena u našim životima. Vrijeme kada sve postaje apstraktno, čak i empatija. Vrijeme koje nas koči u vječnom ponavljanju dana i noći, ali i ono što nas čini robovima suvremene pomame. Vrijeme pamćenja i otpora. O snovima i najčišćoj ljubavi. Vrijeme neizvjesnosti. Odloženo vrijeme. Vrijeme koje daje ritam našoj glazbi, našem plesu na ovom svijetu.

No, konačno, postoji sunce koje sjaji iznad i bez kojeg sunčani sat šuti.


Canzoniere Grecanico Salentino – “Meridiana”

Melodije, zvukovi, pjevanje i ples pretvaraju se u likove, scenarije i radnje intenzivne priče. Ovo je putovanje, jer u stvarnosti, inspiracija je put koji polazi od naglog i neočekivanog podražaja. Trenutak prosvjetljenja koji dolazi u trenu, prisiljavajući nas da riječima opišemo osjećaje kao reakcija na podražaje koji nam prolaze kroz uši i oči. Baš kao i s glazbom. I to je razlog što je svaka pjesma zapravo priča i svaka dobra priča uvijek ima svoj zvučni zapis.

Iako su mnoge iluzije uništene, mi i dalje vjerujemo u njih. Misao da je glazba odlučujuća jest utopija, ali ostaje nužna.

I danas su glazba i ples vrlo snažan simbol kontakta, zajednice, ponovnog prisvajanja društvenosti. Prošlost i sadašnjost, želja za novom zajedničkom budućnošću, čak i ako je nemoguća, koegzistiraju, u mitu kao i u stvarnosti.

‘Meridiana’ je moćan i vitalan album, koji nas vodi tragom vremena, negdje između prošlosti i sadašnjosti, prilagođavajući ovu potragu za vremenom.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci