Arsen Dedić

Jednog ljetnjeg dana, krajem srpnja 1930 i neke godine, u Šibeniku, rodio se, vjerojatno u kući pored mora, jedan od najvećih kantautora hrvatske glazbene scene.

Ikad!

Mogli bismo sad raspredati o njegovu etničkom porijeklu, kako li je to sad već moderno i popularno, ali Arsen Dedić  je pisao pjesme ljubavne, pjesme misaone i pjesme poetične. O svome kraju, o ljubavima iz nekih prošlih vremena, o svojoj kćeri Sandri, o proživljavanjima jednog glazbenog i pjesničkog genija, intelektualca koji je volio zaviriti i u dno čašice i čaše. I o Gabi i drugim ženama i moru, i ljubavi. I ljudima kojima je stalno bio okružen.

Bio je Francuz među nama, prevertovski usmjeren, brelovski inspiriran (da, Brel je bio Belgijanac, al’ koga briga).

Arsen je sjetan, veseo, tužan i razdragan. Molski i durski i klavirski.

I nema ga više osim u pjesmama. Koje žive i živjet će puno godina. Dulje od svih nas. Dugo poput ljubavi o kojoj sad s patetikom pišem. Sve dok se ta kuća pored mora ne uruši i ne postane pijesak vremena. Sve dok žive djevojke iz našeg kraja. I dok jesen život ne nadvlada.

I dok ja pišem o tim stvarima iz nekog paralelnog univerzuma u kojem je Arsen pandan Aznavouru. I Vian mu poneki stih sklopi. Premda je već godinama u našem mrtav.

Laku noć…


Arsen Dedić – “Kuća Pored Mora”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci