Produkcija, sklad prirode

kakofonija tišine!

U manje više svim recenzijama i osvrtima jedno od glavnih točaka oko kojih se vrti ocjena događaja ili albuma jest produkcija.

U mnogo čemu podcijenjen fragment cijelog događaja/albuma, ali i u mnogo slučajeva precijenjen uteg koji (pogotovo danas u eri hiperproduciranih pjesmuljaka) priteže uteg na vagi u cilju prodaje proizvoda.

No, produkcija sama po sebi kao bitan segment u nastanku nekog djela ili kreiranja događaja ima svoje korijene, mogli bi smo reći, u „generic“ izvoru, u majci svih izvora zvuka, u prirodi. Ako je formulacija nejasna, onda moram elaborirati taj izvor, jer on determinira sve oko zvučne slike albuma ili događaja.

Priroda i njen zvuk su ono iskonsko, usađeno u nama još od doba kad je prvi čovjek bedrenom kosti udario u šuplju kladu i zvuk odjekivao pećinom. Mijenjanjem pozicije klade, ritmikom ili snage udarca, mijenjala se slika koju je zvuk slikao u glavi pračovjeka.

Mislite da se nešto promijenilo do današnjeg dana?
Varate se!

Priroda nam daje savršenu ravnotežu zvuka, daje nam savršen raspored svih efekata u prostoru. Sjednite na taracu neke osamljene kuće u šumi ili uz obalu mora. (Ovo drugo imam sreću imati, te o tome mogu.)

Cvrčci se čuju sa svih strana. Skoro kakofonija. Ali ne i u režiji majke prirode. Svakom pojedinom se zna izvor, ali zvuk se čuje svugdje oko nas.
Udaranje valova u obalu. Svakom se valu laserskom točnošću može odrediti lokacija udara. Ali svejedno, zvučni valovi udarca se rasprostiru širinom ravnomjerno, puneći zvučnu sliku u svim kutovima čujnosti.

I naposljetku ono frapantno. Sva ta „kakofonija“ zvuka, ako je možemo uvjetno tako nazvati, jer ona to nije, daje rezultantu koja se može opisati jednom riječju, TIŠINA!

I sad dolazim do onog glavnog. Ta tišina na 120 decibela, to je slika savršene produkcije jednog koncerta ili nosača zvuka. Priroda koja izvire iz svake note, akorda, udarca, pronalazi svoje mjesto u prostoru ne silujući čula neprirodnim bojama, položajem ili neartikuliranošću.

To je produkcija koju „gledam“ i tražim na koncertima.

Sve ostalo je blijeda kopija!

Posvećeno najboljem producentu na našim prostorima!
(on će se sam prepoznati u gornjim rečenicama!)

Povezani članci