Styx – “Crash Of The Crown”

Unutar kratera stvaranja

Dolazi dan kada će sloboda biti samo suština uma, unutrašnje prebivalište koje je nekada bilo fizički dostižno. … A ono u šta najviše vjerujete, može se samo čuvati u tajnosti, jer svi moraju pasti u vjeru nove vladavine. Sve što je vani bit će ukinuto. Tražit će se čak i smrt, ali suzdržana. Oni će izvršiti potpunu kontrolu nad svime i biti jedini vlasnici vaše duše.

Anthony Liccione


Nova era nade, preživljavanja i prosperiteta dolazi s albumom ‘Crash Of The Crown’, na kojem se pažljivo razmatraju neke suštinski mračne teme, da bi prevladavajuće svjetlo na kraju postalo žarište svake pjesme – ustrajna žarkost da se nastavi naprijed i postigne veće dobro.

Styx je uhvatio bit svojih najvećih glazbenih trenutaka i izradio klasični album čije se lirske teme savršeno uklapaju u svijet u kojem živimo, iako nadilaze ova vremena, jer je većina kompozitorskog rada i dio snimanja dovršena prije početka ove pandemije. Međutim, ključ sjajnog pisanja tekstova jest stvaranje riječi s univerzalnom primjenjivošću – na toj osnovi će mnogima ovo biti album koji govori o vremenu, ali neće zvučati kao povijesni komad kad se u budućnosti ponovno pregleda.


Styx – “The Fight Of Our Lives”

Pjesme su kolekcija svjetla i sjene, koje ili slikaju borbu, izolaciju, represiju ili slave život, nadu i bolje dane koji dolaze. Politika i religija često polariziraju sadržaj u glazbi, a s obzirom na drastičan utjecaj pandemije na život, tema albuma može se protumačiti na univerzalno povezan način.

Tekstualno se, u stvari, album bavi poviješću čovječanstva – padom i usponom, kako ljudskom tako i povijesnom. Čak i ako se dotaknu politička pitanja, ona se ne definiraju kao prosvjedna: „Nikada nismo bili prosvjedni sastav. Mi smo više poput evanđeoske karavane koja pokušava prenijeti pozitivne poruke kamo god krenemo“, objašnjava Tommy Shaw i nastavlja: “Da bi prenijeli te pozitivne poruke, prvo moramo razmotriti probleme kako bi shvatili kako osigurati da sve je u redu. To je vrlo važan dio onoga što radimo.”

Odražavajući temeljni identitet sastava, ‘Crash Of The Crown’ prikazuje Styx u njihovom elementu, album koji se lako mogao uklopiti u doba njihovog procvata, jer drži formulu koja djeluje, implementirajući koncentrat njihove karijere, uz vlastiti ažurirani izraz.

Ovo je jedan od najboljih primjera AOR-a koje ćete pronaći: tipičan zvuk američkog stila kao sjajan, pristupačan rock and roll sa složenim aranžmanima, često sugestivnim konceptom, pažljivo strukturiranom melodijom, impresivnim harmonijama, besprijekornom instrumentacijom uključujući i povremeno orkestralne instrumentacije ispod snažnog, melodičnog, gotovo pop senzibiliteta, te prog rock tendencijama, iako, zapravo, to nikada nije bio progresivni rock kako ga uobičajeno doživljavamo. Sastav je upotrijebio hrabru stilsku mješavinu britanske progresivne složenosti i drskog američkog glamura, balansirajući između umjetničkog izražavanja i komercijalnog prihvaćanja.


Styx – “Crash Of The Crown”

Sklad. Kemija. Produktivnost. Vještina. Odlučnost. Ustrajnost.
Pojmovi su to koji definiraju srž Styx-a, rock sastava oko kojeg su mišljenja uvijek bila podijeljena, ali koji je stvorio neizbrisivo naslijeđe tokom pola stoljeća kako na mediju tako i na sceni.

No, za razliku od mnogih suvremenika, ovo nije čin nostalgije. Ovo je sastav koji se kreativno forsira, te uz trijumfalan povratak zvuku, stilu i kvaliteti njihovih slavnih dana krajem ’70-ih, iskušava i sve vrste novih zvukova i struktura pjesama, stvarajući nevjerojatan umjetnički izričaj koji odjekuje s najboljim dijelovima naše prošlosti, ali prilagođen otvorenim slušateljima ovog vremena.

Album odiše ogromnim muziciranjem, pri čemu sastav pokazuje izvanrednu otpornost i sposobnost stvaranja nove glazbe koja daje energiju, a usput zadržava provjerene klasične elemente zvuka s vlastitim pečatom, stvarajući strastveno dobru zvučnu panoramu za magični trokut (James Young, Tommy Shaw i Lawrence Gowan) koji objedinjuje različite vokalne boje u impresivnu i višeznačnu cjelokupnu sliku.

I premda sadrži jednu kohezivnu cjelinu, za razliku od većine konceptualnih albuma Styx nije odlučio pustiti da se sve pjesme slijevaju jedna u drugu, već mnogim pjesmama dopušta da egzistiraju samostalno – čak iako tematski pripadaju istom konceptu.


Styx – “Sound The Alarm”

Unatoč glasnoj naravi razvijenoj u težim dijelovima, ovaj album je očito introspektivan, nešto poput portreta i proslave unutarnjeg ‘ja’ koji još uvijek diše, kuca i živi, ​​skriven ispod našeg materijalnog posjeda i fizičkog okruženja.

S druge strane, ovaj je album proslava – ne samo glazbe Styx-a, već i sposobnosti društva da se samo izliječi, usprkos svemu. To je slavlje nade i poruka inteligencije nad netolerancijom i ljubavi koja prevladava neznanje. Savršen je zvučni zapis za 2021. godinu.

Želimo pustiti da život ide svojim tijekom i neka ova glazba i dalje bude zvučna kulisa za njega.


Na kraju samo da vas podsjetim na njihova slavna vremena:

Styx – “Boat On The River”

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci