Caravan – “Back to Front”

Srpanj – 1982.

Kad su se početkom osamdesetih ponovo našli originalni članovi Canterbury grupe Caravan, malo tko je očekivao ovako nepovoljan tijek događaja.

Po raspadu deceniju prije, Caravan je bio među onima koji su postavili temelje Canterbury scene i bio jedan od najeksponiranijih bendova u okruženju. I ne samo to, albumi su im se prelijevali i van žanra svjedočeći o fleksibilnosti i kvaliteti izričaja.

Rasipanje članova je neminovno donosilo skretanja, pa i padove u kvaliteti, no, Caravan je uvijek nekako uspijevao ostati na površini.


Caravan – “Proper Job” /”Back to Front”

Tako se očekivalo i ovaj put, kad su Richard Coughlan, Pye Hastings, Richard Sinclair i David Sinclair ušli u studio, prvi put zajedno od davne 1971. godine.

Rezultat je bio u najmanju ruku, blago razočaravajući. Daleko od toga da na albumu nije bilo lijepih trenutaka, ali očekivanja su bila daleko iznad isporučenog. Pa i najokorjeliji sljedbenici Canterbury scene su morali priznati da ipak u izričaju žanra postoje rupe, a Caravan je ovim albumom baš otvorio jednu od njih.

Album je jednostavno neinventivan, prepun prožvakanih “fora i sastavljen od kompozicija koje na trenutke čak izazivaju dosadu. Zašto je originalna postava koja je pronijela ime Canterbury ovako nešto napravila, teško je čak i s ove vremenske distance odgovoriti, jer očito su imali dobru namjeru, ali muza ih nije htjela.


Caravan – “Sally Don’t Change It”

Suhoparnost izričaja na albumu podcrtavaju neinventivni “prog” pasaži, kojih se u to vrijeme moglo naći na tone i na albumima van Canterbury scene.

U biti najveći “krimen” albumu jest koketiranje s idiotskim muzičkim formama na njihovom nivou. Ako su već krenuli u tom smjeru, trebali su je ili ih, prilagoditi izričaju, a ne se prilagođavati trendu u kojem se u tom trenutku od smeća nije vidjela nota.

Bilo kako bilo, rijetko tko će danas posegnuti za ovim albumom, a pogotovo će ga rijetko tko, ako itko kupiti, pa neka ova crtica iz povijesti muzike ostane kao spomen na to da i u najingenioznijim i originalnim žanrovima ima promašaja kao što je ovaj.

Možda i treba postojati, jer kako bi znali cijeniti one koje su pogodili u punu metu, pa i nakon desetak godina hibernacije, ali i prostituiranja.


Caravan – “Back to Front” / full album

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Info”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen sa portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Info” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci