Bob Dylan – “Lay Lady Lay”

Srpanj – 1969.

Bio je to jedan od mnogobrojnih početaka, kad je Bob Dylan otvarao nove knjige i u njima ispisivao karijeru koja bi svakom drugom bila sasvim dovoljna da u njoj proboravi cijeli život.
No, ne i Bobu!

U ovom djelu svog života i kreativnog stvaralaštva Bob se okrenuo countryju i na svoj osebujan način krenuo prašnjavom cestom zveckajući mamuzama. Prvi znak tog skretanja je bila pjesma “Lay, Lady, Lay”, koja je nagovijestila album „Nashville Skyline“ (sam naslov albuma sve govori!).

Interesantna je povijest ove pjesme, jer nije, kako se vjeruje, nastala specijalno za ovaj album, niti je napisana samo za njega. Njeno se porijeklo vuče godinama prije prve objave, kad je Bob tek počeo razmišljati o countryju. Finalna verzija je originalno napisana za film Midnight Cowboy, no, na nesreću, nije bila kompletirana onako kako je Bob htio do datuma zaključenja soundtracka filma, te je izostavljena iz njega.

To joj nije smetalo, jer po izlasku postaje najpopularnija Bobova pjesma razdoblja i koncertni standard. Dakako, postaje i najbolje plasirana pjesma na Billboardu (#.7 mjesto) i u UK (#5. mjesto, .. ).

Paralelno sa svojim životom živi i mnogobrojne verzije i obrade. Nema smisla nabrajati tko je sve obradio u to vrijeme, ali tijekom vremena čak postaje koncertni standard mnogobrojnih grupa.

Iako je u vremenu izlaska bilo rečeno da je pjesma posvećena Bobovoj ženi Sarah, sam je Dylan to demantirao godinama kasnije, izjavivši da je posvećena Barbri Streisand. (Budimo iskreni, to danas uopće nije bitno, ali eto, crtica iz povijesti muzike.)


Bob Dylan – “Lay Lady Lay”

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci