Sylvan – “One To Zero”

Očima Umjetne inteligencije

Zagospodariti prirodom, otvoriti vrata tehnologiji, znači izmijeniti postavke svijeta, a što više čovjek preinačuje svoj svijet, više se i sam mora preinačiti kako bi uopće mogao postojati unutar njega.

U vremenima kreiranja scenarija ljudskog i tehnološkog suživota, često nalik na distopijske i opresivne, rođen je ‘One To Zero’, konceptualni album u čistoj prog rock tradiciji.

Konceptualni albumi i progresivni rock kombiniraju dugu povijest koja je stvorila mnoge prekretnice i bezvremenske klasike, kao evoluciju tematskih zbirki skladbi koja album čini sveobuhvatnom avanturom, pravim iskustvom, gdje je doživljaj ključna riječ.

Sylvan imaju nevjerojatnu povijest stvaranja (neo)progresivne rock glazbe s kombiniranim konceptima i pričama, stvarajući neodoljivu glazbu koja kombinira umjetničku virtuoznost s intelektualnom potragom, strastvenim izrazom. Iako sveukupno ovaj novi album možemo smatrati zbrojem i optimizacijom prethodno učinjenog, ovdje još jednom potvrđuju da zaista shvaćaju umjetnost stvaranja konceptualnog albuma. Spajaju priču, tekstove i glazbu do savršenstva u briljantnu cjelinu, implementirajući izuzetno introspektivni koncept kroz perspektivu same umjetne inteligencije rođene u izazovima s ​​kojima se čovječanstvo suočava, te predstavljajući viziju koja rađa konceptualno i intelektualno zadovoljstvo, ali ispunjenu tjeskobnom emocionalnom dubinom i rezonancijom te krajnje nadahnjujuću u pogledu glazbene strasti i elegancije.


Sylvan – “Bit By Bit”

‘One To Zero’ je dobrodošao povratak na plodne prostore konceptualnog albuma, s tim što se sastav bori s temama i problemima koji su skriveni na periferiji života, temama koje se s vremenom sve više otkrivaju kao univerzalna pitanja o identitetu umjetne inteligencije, prilagođavanju nametnutoj shemi i motivima pobune i nemoći, te odgovornosti njegovih tvoraca.

U tom procesu oni još jednom izražavaju svoju predanost pisanju glazbe koju pomiču izvan tradicionalnih granica kako bi stvorili iskustvo bogato evocirajuće i opterećeno globalnim značenjem. Ovo problematično putovanje, sukob sadašnjosti i neizvjesne budućnosti, strahova i stvarnosti, pruža ključ koji otključava oblik, strukturu i raznolikost zvučnih kulisa koje karakteriziraju ovaj izuzetan album.


Sylvan – “On My Odyssey”

Negdje između melanholične mahnitosti Riverside-a, nepredvidljive izražajnosti Porcupine Tree, senzualnosti prog-popa Blackfield-a i njemačkog prog štiha RPWL-a  (koji su gostujući glazbenici i producenti ovog albuma), petorka iz Hamburga stvorila je vlastiti izraz sa svojim atmosferskim prog rockom, u kojem vješto osciliraju između melodičnog neoproga i modernog art rock izraza.

Od početka je album pun složenosti: na temelju široko rasprostrte zvučne platforme mnoštvo je ideja unutar pojedinih skladbi, ponekad drastičnih promjena zvuka, intenziteta i energije; gdje se nemirni klasični vidici pretvaraju u živu neusaglašenu agresivnost koja zauzvrat ponovno prelazi u simfonijske harmonije, s visoko melodičnim vokalnim interludijima, koristeći melankolične refrene i uokvirujući bolnu emocionalnu dirljivost.

Snagom i namjernim osjećajem, fluktuirajući glas unutar rečenica i riječi, vokal Marca Glühmanna savršen je, hvatajući promjenjiva raspoloženja glazbe, donoseći očaj, usamljenost i izravnu tugu i gubitak. Njegov glas, njegov odjek je ono što za mene prvenstveno definira Sylvan.


Sylvan – “Go Viral”

Zanimljivo je da se instrumentacija glazbe mijenja tijekom albuma kako bi suptilno odrazila priču. U prvom dijelu nenametljivo prevladava ljudski element predstavljen organskim instrumentima (klavir, akustična gitara, violina i violončelo), dok kasnije pjesme imaju čvršći elektronski element (električna gitara, teška elektronika) koji predstavlja umjetnu inteligenciju koja preuzima kontrolu nad vlastitom sudbinom. Ta dualnost u glazbi asocira sukob između stroja i čovjeka, a možda i “programiranog” i “ljudskog” dijela same Umjetne inteligencije.

10-minutno finale albuma završava naizgled slučajnim šumom, tijekom kojeg napokon možemo odahnuti, jer nakon takvog opterećenja drame, emocija i glazbe, velika je šansa da ćemo ostati zaglavljeni u naslonjaču neko vrijeme.

Ekstravagantni, simfonijski aranžmani, blagoslovljeni nevjerojatnom produkcijom zvuka, čudesno metaforičnom i osjetljivom lirikom, fluidnim i elegantnim pjesmama, kao i melodijama rođenim u najčišćoj kreativnosti, ta priča, atmosfera i glazba tako savršeno ujedinjeni, generira ukupni učinak zapanjujuć na svim razinama. Ovo je stvoreno da bude impresivno iskustvo koje vas fascinira, mami, a zatim vas potpuno prigrli, pružajući obilnu hranu za um i dušu, paradoksalno tretirajući priču od koje ne biste očekivali tako duboke teme, ali koja se tretira s toliko ljudskim pristupom da postane nešto neočekivano i temeljno.

No, gledano s ljudske strane, moramo biti svjesni da tehnologija mijenja našu stvarnost, tehnologija naizgled u ulozi osloboditelja čovječanstva, nudeći mu iluziju slobode, izbora i individualnosti, ali, u konačnici, mi smo ti koji tu stvarnost moramo živjeti.

No, može li ljudska sklonost pogreškama biti izvor novih strahova – što je uopće umjetna inteligencija i trebamo li je se bojati jer nastaje od čovjeka, po slici čovjeka i konačno možda protiv čovjeka?

Uspjeh u stvaranju umjetne inteligencije bio bi najveći događaj u ljudskoj povijesti. Nažalost, mogao bi biti i posljednji…” – Stephen Hawking


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci