Karmamoi – “Room 101”

2021=1984?

Rat je mir

Sloboda je ropstvo

Neznanje je moć

George Orwell, ‘1984’


Rock umjetnici često vole koristiti dobru književnu priču da nadahnu svoju glazbu i tekstove.

Primakavši se mračnom srcu Orwellove priče, album ‘Room 101’ preispituje autorovu zastrašujuću viziju, prilagođavajući je današnjem burnom vremenu i ulazeći u intrigantne teme, što rezultira fascinantnom i mračnom vožnjom kroz ljudski um i njegove slabosti, s namjerom da istraži i pokuša razumjeti razloge koji stoje iza ljudskog neuspjeha.

Koncept albuma je vješto utkan u glazbu kako bi stvorio istinski kohezivno iskustvo slušanja, što rezultira vrhunskim zvukom koji suptilno obavija slušatelja, koji se uvodi u hipnotički trans izazivajući snažne emocije što se svojim tlačiteljskim ozračjem kreću od melankolije, nemira i oslobođenja, progoneći i tjerajući na razmišljanje.


Karmamoi – “Memory Holes”

Inspiriran starim i novim progresivnim rockom, bubnjar i skladatelj Daniele Giovannoni stvorio je Karmamoi 2008. godine, dajući život glazbenom projektu koji može izraziti njegov koncept glazbe, uz jasne ideje od samog početka i od početka rada glazbenika koji mogu biti u potpunom skladu s tim projektom. Projektom koji zapravo ne pristaje nijednom kalupu koji se često nalazi u talijanskom progresivnom rocku: oni nisu sympho rock sastav koji se vraća u slavne dane Banco Del Mutuo Soccorso i Premiata Forneria Marconi, oni nisu gotički sastav, prog metal, RIO / avant prog ni psychedelic-space rock sastav. Neki se elementi većine tih stilova povremeno pojave, ali niti jedan ne dominira, stvarajući glazbu na drugačiji način, krečući se novim glazbenim putem sa svojom osobnom idejom o progresivnom rocku.

Čini se da su jedan od onih sastava koje je prilično teško uvući u bilo koji podskup svemira progresivnog rocka; sastav koji je lakše smjestiti u smislu onoga što nisu, a ne onoga što jesu.

Zahtjevni i nježni, konstruktivni i maštoviti, kao sastav posvećen svom zvuku, s puno melodične ekscentričnosti, više vole elegičnu varijantu, uz poigravanje s elektronskim efektima i suptilnom kozmičkom vibracijom ritam sekcije, romantičnim dionicama klavijatura u kombinaciji s akustičnim i električnim gitarama, dodajući u sve tako blage mirise ambijentalne glazbe u ove krajolike, tek povremeno isprekidanih s nekoliko odabranih tvrđih, upečatljivijih i dramatičnijih detalja, ali vrste i prirode koja ostaje dobro stavljena u rock kontekst. Kontekst gdje bi umjetnički pothvati, melodija, elektronski elementi i izobličenja rocka mogli koegzistirati i pronaći stabilnu ravnotežu, u trenutno prepoznatljivom zvuku koji se sastoji od strasti i agresije, što glazbi daje dinamičniju dimenziju, gradeći svoj višeznačni progresivni zvuk, prožet vrhunskom kvalitetom interpretacije i realizacije. Svako kretanje, promjena ritma ili promjena intenziteta dio je njihove organske evolucije, održavajući skladnu vezu i čvrstoću izraza. Između toga, muziciranje postaje sumorno i suptilno, samo da bi ubrzalo ritam i pozdravilo slušatelja briljantnim solažama i nepredvidljivim živopisnim zvučnim odlomcima, ali uvijek zadržavajući svoju kohezivnu atmosferu.


Karmamoi – “Drop By Drop”

Uključivanjem i drugih glazbenika u kreativni proces s instrumentima poput violončela, klavira, flaute ili klarineta, izraz je obogaćen i istovremeno se osigurava ravnoteža između tradicionalnog i modernog zvuka progresivnog rocka.

Kao jedno od snažnih obilježja identiteta ovog sastava, ženski opsjedajući vokal Sare Rinaldi, pažljiv s laganim i mekanim raspršivanjem, prikladan je kontrast svim ovim varijacijama i predstavlja opći kontrast upotrebi elektronskih zvukova i tekstura koji imaju tendenciju aromatiziranja ovih zvučnih pejzaža.

No, izvan ovog formalnog opisa, njihov talent leži u nevjerojatnoj sposobnosti miješanja svih tih atmosfera u istom naslovu, s još jednom dokazanim osjećajem za melodiju, ali i dublje slojeve zvuka, stvarajući dirljivo iskustvo slušanja.

Kao rezultat toga, ‘Room 101’ uvodi slušatelja u introspektivnu i intenzivnu vožnju kroz suočenu psihu s tipičnim situacijama u kojima bismo se mogli naći, a koje proizlaze iz svakodnevnih iskušenja. Senzorni proces i način na koji doživljavamo spomenute probleme jedva su linearni, što Karmamoi adekvatno prikazuje kroz svoj promjenjiv i dinamičan zvuk.


Karmamoi – “The New World”

Album zadivljuje spokojnom puninom života, svojom izričajnom veličanstvenošću i potresnom porukom. ‘Room 101’ ključan je album, s jakom verbalnom i glazbenom porukom. Riječ je o glazbenoj priči iz noćne more koja se slušatelju predstavlja kroz prizmu lude stvarnosti koja nas okružuje, koju često ne želimo vidjeti. To je kritički portret našeg društva koji nas, zahvaljujući uspješnim skladbama, zvukovima i potresnim tekstovima, tjera da shvatimo tko smo zapravo i što vjerojatno ne bismo željeli biti.

Relevantnija nego ikad, kao apokaliptični kodeks naših najgorih strahova ‘1984’ ostaje knjiga kojoj se obraćamo kada se istina unakazi, kada se jezik iskrivi, kada se zloupotrijebi moć, kada želimo znati koliko loše stvari mogu postati.

U svojoj izvornoj recenziji iz 1949. godine, časopis Life je ispravno prepoznao suštinu Orwellove poruke: “Ako ljudi i dalje vjeruju u činjenice koje se mogu provjeriti i poštuju duh istine u potrazi za većim znanjem, nikada neće moći u potpunosti robovati.”

Sedamdeset i koju godinu kasnije, to se čini kao vrlo veliko Ako.


*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima na ovom portalu su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav MLP-U portala.


Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci