Konzumerizam vs Kolekcionarstvo

trend, trenutak ili stanje

Prije neki dan je izašao najfriškiji rezultat poslovanja diskografske industrije za proteklu, epidemiološku godinu 2020.

Rezultat nije nikoga iznenadio, trend je nepromijenjen, tako da je izvještaj u biti kopija onog iz prethodne godine, kao i godine prije nje. Ukratko, streaming raste geometrijskom progresijom, tako nekako pada prodaja CD-ova, dok vinil raste u nekim svojim parametrima, dvoznamenkastim, unutar segmenta, ali i na globalnom planu, s ne baš zanemarivom zaradom.

Brojke su nešto drugačije od prethodne godine, ali one nisu predmet ovog članka pa ćemo ih ovaj put zanemariti.

Ono što jest predmet ovog članka jest daljnja polarizacija tržišta, koje je pretekle godine još više produbilo jaz između streaminga i vinila.

O čemu se radi?

Streaming je po svojoj definiciji servis koji omogućava slušanje muzike uz naknadu, u nekom realnom vremenu i po defaultu, jednom. S druge pak strane vinil je okrenut nečemu što se uvjetno zove, posjedovanje muzike.

Jaz između jednokratnosti (konzumerizma) i posjedovanja (kolekcionarstva) se počeo javljati lansiranjem streaming servisa počekom stoljeća, da bi buknuo u svojoj veličini unatrag nekoliko godina i još uvijek se produbljuje. I ne samo to, protekla je godina donijela do sada nepoznate ekstreme na polovima, jer ….

Većina streaming pjesma se presluša jednom i nikad više, broj ponavljanja unutar istog servisa od strane iste osobe je zanemariv u odnosu na volumen streaminga. S druge pak strane, prema posljednjem istraživanju u UK, više od 30% kupaca vinila ne posjeduje gramofon. Vinil je IN, te se kupuje iz samo jednog razloga, ne za slušanje, već za kolekciju, posjedovanje. Teško da će ovaj trend uskoro stati, dapače, već se sada na ove ekstreme nadovezuje „periferija”, koja kao u nekom krugu obitava oko ekstrema. Na jednu stranu oko jednokratnog streaminga pjesme koje su ipak preslušane više puta, a ne samo jednom, dok su na drugom polu kupci vinila koji ipak imaju gramofon i tu i tamo poslušaju ono što imaju u kolekciji.

Sve ovo i ne bi bio neki problem da u jazu kojeg kreiraju ovi ekstremi sa svojim satelitima ne obitava sve manje i manje punog prostora, te ako se trendovi nastave, a vjerojatno hoće, za koju ćemo godinu dobiti ogroman jaz u kojem će se nalaziti endemske vrste homo sapiensa, koji ipak slušaju muziku, i to ne samo zato jer posjeduju vinil ili kao potrošnu robu …

Povezani članci