King Crimson – „Absent Lovers: Live in Montreal“ / YouTube facelifting!

Velika potvrda!

Kad je „New Wave“ trilogija kompletirana, („Discipline“, „Three of a Perfect Pair“,  „Beat“), King Crimson kreće na turneju na kojoj kapitalizira posjete top listama i sveobuhvatno priznanje za svoj rad.

Ovom je trilogijom zaokružio još jednu fazu svog postojanja i po starom dobrom običaju, unio toliko novoga u izričaj da se godinama nakon što je trilogija otišla na police, iz nje izvlačila inspiracija za kreiranje novih izričaja i opusa mladih bendova.

Sa statusom prog zvijezda koje je prigrlilo mainstream (ne baš u omjeru kojem je prigrlio Pink Floyd, ali, …), King Crimson održava koncerte diljem svijeta pred prepunim dvoranama, kad se ne rijetko tražila karta više.

Na jednom takvom koncertu, posljednjem na sjevernoameričkom kontinentu, održanog u Montrealu, na traci je zabilježen kompletan koncert.

I sad dolazi do „zbunjoze“. Jer koncert je snimljen 1984. godine i po logici show businessa, da se „željezo kuje dok je vruće“, album snimljen u živo je trebalo lansirati neposredno nakon turneje, nakon finaliziranja u studiju.

No, iz samo Frippu poznatih razloga, album je izdan kao dupli CD i vinil tek 1998. godine, sa zakašnjenjem od 15 godina. Pa ni to mu nije naškodilo, jer u sebi je donio veliki dokument vremena i naviše svega, potvrdio status grupe kao koncertne senzacije.

Album se komotno smješta na svaku top listu živih albuma i to na samom vrhu, ne za ništa. A o čemu se radi u tome, „ne za ništa“, poslušajte i prosudite sami.


King Crimson – „King Crimson – “Absent Lovers: Live in Montreal“ / YouTube facelifting!

Ja nisam vlasnik autorskih prava fotografija, videa ni muzike. Stoga, sva prava idu samo stvarnim vlasnicima. Ako ste pak vlasnik fotografije, videa ili muzike, kontaktirajte me mailom, koji se nalazi na stranici “Kontakt”, i video sa svim sadržajima će biti uklonjen s portala.

I am not the owner of either the image, video or the original songs. Therefore, all rights go to their respective owners. If you are the owner of the image, video or any of the songs, write to me a private message, located on “Kontakt” page, and I’ll delete this video immediately.

Povezani članci